#Hackbelgium2018 : drie dagen hacken voor een gezonder België

Artsen, ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven en andere belangstellenden zullen elkaar ontmoeten op Hack Belgium 2018 om -onder meer- samen te werken aan de toekomst van de gezondheidszorg.

Op 26, 27 en 28 april heeft in het Brusselse Tour et Taxis de tweede editie plaats van Hack Belgium . Meer dan 1.000 mensen zullen gedurende drie dagen meer dan tien ‘maatschappelijke uitdagingen’ aanpakken. Het gaat om projecten op het vlak van bedrijfskunde, educatie, mobiliteit, energie en. . . gezondheid.

Artificiële intelligentie, toegevoegde realiteit, robotica en nog meer technologie worden er ingezet voor toekomstige ontwikkelingen in de ziekenhuis- en geneesmiddelensector, zo zegt  Leo Exter, medeoprichter van hackathons.be. “Het is een essentieel evenement om nieuwe perspectieven te bieden in de gezondheidszorg, meer bepaald met diensten en projecten voor ziekenhuizen, thuiszorg en ook voor verzekeringsinstellingen.”

Daarvoor kan de driedaagse rekenen op de steun van heel wat partners zoals onder meer een aantal universiteiten,  farmaceutische bedrijven (GSK, AstraZeneca...), ziekenhuizen (UZ Brussel, het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola), maar ook van individuele artsen, verpleegkundigen, ondernemers in de gezondheidzorg, en ga zo maar door. “Allemaal hebben ze een gemeenschappelijk doel, een beter ecosysteem voor de gezondheid, dankzij het inschakelen van nieuwe technologie.”  Redenen genoeg voor RMN om dit initiatief te steunen.

Concreet zijn er drie ‘gezondheidsateliers’ (Sick No More). Een eerste atelier gaat in op de veroudering. “Digitale technologie kan tot een heuse revolutie leiden in de zorg, met gepersonaliseerde, voorspellende en preventieve geneeskunde”, zegt Leo Exter.  “Een tweede atelier gaat in op de ziekenhuizen van de toekomst. Patiënten zouden alleen nog maar naar het ziekenhuis moeten voor spoedgevallen, complexe diagnoses en ingewikkelde interventies omdat routine behandelingen en follow-up op afstand verstrekt kunnen worden met behulp van intelligente tools voor surveillance en andere slimme medische tools. “

Het derde atelier ten slotte gaat in op de ‘digitale tweeling’, een nieuw paradigma in de preventieve zorg. In Vlaanderen schat het agentschap Zorg & Gezondheid dat in 2014 één overlijden op de vijf ‘theoretisch’ vermeden zou kunnen worden. Om dat daadwerkelijk te kunnen doen zou men een ‘digitale engelbewaarder’ kunnen ontwikkelen die automatisch grote hoeveelheden biologische  gegevens en informatie over gedrag en milieu analyseert om de gezondheidstoestand van een persoon te voorspellen. De ontwikkeling van een dergelijke ‘tweeling’ zou bijvoorbeeld veranderingen kunnen simuleren op het vlak van levensstijl en gewoonten. En wat geneesmiddelen betreft, zouden ‘kandidaat-geneesmiddelen’ getest kunnen worden voordat ze ontwikkeld. worden. Lees in dat verband ook het artikel Health EU: Iedereen een eigen avatar voor gezondheidscontrole”.

Hoe verloopt dat hackathon concreet? De eerste dag staat in het teken van ontmoetingen en het verkennen van de onderwerpen. “Op de tweede dag neemt het idee vorm en op de derde dag  stelt elke groep zijn project voor en zijn er discussies met peers. Daarnaast worden ateliers georganiseerd om het vervolg voor te bereiden en de projecten te ontwikkelen”, zo besluit Leo Exter. Het uiteindelijk doel is uiteraard om zo snel mogelijk tot toepassingen op het terrein te komen, in casu ziekenhuizen en de thuiszorg.  

> Hack Belgium 2018

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.