KU Leuven opent testcentrum voor ontwikkeling van duurzame, circulaire innovaties

Drie jaar na de officiële voorstelling is TRANSfarm klaar voor gebruik. Het boerderijcomplex van KU Leuven in Lovenjoel is omgevormd tot een onderzoekscentrum voor circulaire bio-economie.

Biomedisch onderzoek naar nieuwe vaccintechnologieën. Meer duurzame productie van nieuwe bouwmaterialen. De opschaling van waterstofpanelen die overal inzetbaar zijn als hernieuwbare energiebron. Ook al zijn het uiteenlopende onderzoeksprojecten, ze delen een gemeenschappelijke basis: duurzaamheid en een circulaire aanpak.

“De maatschappij staat voor grote uitdagingen om zich te ontwikkelen zonder het klimaat en de natuur verder te belasten. De nood aan innovatie is bijzonder groot”, aldus Gerard Govers, vicerector van de Groep Wetenschap & Technologie. “Als we deze complexe vraagstukken willen oplossen, dan gaan we over de grenzen van verschillende disciplines, en met de hulp bedrijven, moeten samenwerken. TRANSfarm biedt de juiste omstandigheden om dit waar te maken.”

“De KU Leuven zet zich nadrukkelijk in om circulaire en duurzame processen te ontwikkelen voor landbouw en industrie, maar de stap van het labo naar de praktijk is doorgaans niet evident”, zo zegt directeur Wouter Merckx. “TRANSfarm biedt onze wetenschappers de mogelijkheid om dit proces te versnellen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.