QIT online lanceert toegankelijke digitale zelfhulp voor mentaal welzijn

QIT online, een softwareplatform dat psychotherapeuten ontzorgt, biedt voortaan online zelfhulpmodules aan. Wie werk wil maken van persoonlijke groei of herstel kan een beroep doen op de modules, al dan niet in combinatie met een zorgtraject bij professionele hulpverleners. Zij kunnen hun patiënten gidsen in de richting van de gepaste zorg-op-maat om veranderingen te stimuleren of te bestendigen. Toegankelijke modules als het ware, als start of versterking van psychologisch hulptraject.

Die moeten dus de drempel naar psychologische hulp verlagen en het mentaal welzijn te versterken. Twee vliegen in één klap bovendien, want ze vormen een wapen tegen wachtlijsten. Eerstelijns hulpverleners zijn immers doorgaans het eerste aanspreekpunt voor wie met psychische moeilijkheden kampt. Het ontbreekt hen echter vaak aan tijd of expertise om met deze problemen aan de slag te gaan. Bij gericht doorverwijzen stoten ze ook nog vaak op wachtlijsten. Die moeilijke doorstroming of uitgestelde zorg verhoogt de kans op ernstige, complexe psychische moeilijkheden. De online zelfhulpmodules van QIT kunnen daarvoor een oplossing bieden..

Hulpverleners kunnen al langer rekenen op het digitaal platform van QIT om patiëntendossiers bij te houden en zorgtrajecten te monitoren en te documenteren. QIT verankert nu de digitalisering meer ingrijpende in het zorgaanbod, door kwalitatieve zelfhulpmodules rechtstreeks beschikbaar te maken voor wie wil werken aan mentaal welzijn.

Oprichtster Nele Stinckens: “Met dit platform geven we mensen toegang tot laagdrempelige en gedifferentieerde psychologische hulp. Voor sommigen zal dit blended verlopen, in combinatie ​ met de gebruikelijke therapiesessies, anderen zullen volledig zelfstandig met de online modules aan de slag gaan.”

Gevalideerd aanbod
Het online zelfhulpaanbod werd ontwikkeld in samenwerking met de KU Leuven en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Het bestaat uit een waaier aan modules die psychische groei of herstel stimuleren. De modules werden gevalideerd door een team van onderzoekers, coaches en clinici en op bruikbaarheid getoetst in representatieve focusgroepen van patiënten en psychotherapeuten.

De inhoud omvat levensthema’s of uitdagingen waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt, zoals omgaan met stress, zoeken naar zingeving, ontwikkelen van zelfcompassie, aanboren van hoop en veerkracht, enzovoort. Elke module bestaat uit verschillende bouwstenen zoals filmpjes, teksten of oefeningen om aan de slag te gaan met de thema’s. Zo ontdekt men al doende welke manier van leren en ervaren het best werkt om het mentaal welzijn te versterken.

In Vlaanderen krijgen twee op de drie volwassenen niet de gepaste psychische zorg. Bij jongeren ligt dat percentage nog hoger. Bovendien wachten mensen erg lang alvorens de stap naar hulp te zetten. 

  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.