Deep Brain Stimulation Select: "Succesverhaal van twee jaar al"

Deze maand viert DBS Select haar tweejarig bestaan. DBS Select is een interactieve expositie die informatie biedt over diepe hersenstimulatie, ofwel Deep Brain Stimulation (DBS). Tijdens maandelijkse rondleidingen worden patiënten, zorgverleners en zorgprofessionals ondergedompeld in de DBS-wereld om te leren over de voordelen, maar ook de risico's. Een terugblik.

Mensen met de ziekte van Parkinson, essentiële tremor of dystonie worden door hun huisarts, neuroloog of neurochirurg verwezen naar Health House in Leuven, het ervaringsplatform over de toekomst van gezondheid en zorg, om de DBS-rondleiding te volgen.

"Na het volgen van de rondleiding weten patiënten en hun mantelzorgers wat ze wel en niet kunnen verwachten van DBS, waardoor ze beter in staat zijn om een beslissing te nemen over de operatie", vertelt Dr. Alexandra Boogers, assistent neurologie en klinisch onderzoeker in bewegingsstoornissen. Door middel van getuigenissen van andere patiënten, infodiagrammen en 3D-visualisaties onderscheidt de DBS Select verhaallijn zich met zijn persoonlijke touch.

Patiënten verklaarden dat het horen over de ervaringen van anderen - voor en na hun operatie - hen een eerlijk beeld gaf van wat DBS kan inhouden. "Patiënten krijgen na de rondleiding meer rust in hun hoofd en kunnen objectiever een beslissing nemen over de ingreep," voegt Jana Peeters toe. Zij is neurowetenschapper in bewegingsstoornissen en gids van DBS Select.  

Het succes van de DBS Select verhaallijn blijkt uit het groot aantal aanwezigen dat de afgelopen twee jaar een rondleiding heeft gevolgd. Ondanks de Covid-pandemie kwamen meer dan 250 mensen naar één van de rondleidingen. Mede door de grote toestroom van Nederlandstalige bezoekers werd de expositie volledig vertaald naar het Frans, waardoor nu ook Franstaligen de rondleiding kunnen volgen. 

Wilt u ook deelnemen aan een van de DBS Select sessies? U kunt zich nu inschrijven via de Health House webpagina: Agenda of Health House (health-house.be).

Voor meer info over DBS Select kunt u terecht op de volgende website: DBS Select - The first interactive patient education platform on deep brain stimulation.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.