Imec presenteert eerste chip om hartslag en beweeglijkheid foetus te monitoren

Het onderzoekscentrum imec uit Heverlee en Bloomlife, een spin-off van imec Nederland, heeft een prototype klaar van de 'Beatle-IC'. Dit is 's werelds eerste draagbare 5-kanaals elektrocardiogram-chip die de hartslag en beweeglijkheid van een foetus continu en nauwkeurig monitort. Deze chip legt de basis voor een thuismonitoringsysteem dat het foetale ECG nauwkeurig kan opmeten vanaf week 20 in de zwangerschap. 

De bestaande thuismonitoringsystemen beperken zich tot het opvolgen van de gezondheidsparameters van de moeder of het monitoren van de weeën en zijn enkel geschikt voor momentopnames. Omdat bestaande chips te veel energie verbruiken kunnen ze ook niet geïntegreerd worden in draagbare oplossingen en zijn ze niet in staat om realtime, continu informatie aan te leveren over het welzijn van de ongeboren baby. De nieuwe chip kan worden geïntegreerd in een kleine, comfortabele wearable en is gekoppeld aan een app waarmee zwangere vrouwen het welzijn van hun baby continu kunnen monitoren. 

Bloomlife gaat nu de technologie onderwerpen aan een klinische studie om de meetresultaten verder te kunnen valideren. "Op termijn zijn we immers niet alleen van plan een consumentenproduct te lanceren, maar ook een tool die door medisch gekwalificeerd personeel kan gebruikt worden", aldus CEO en mede-oprichter Eric Dy. Deze spin-off heeft als missie innovatieve oplossingen uit te werken om de grootste uitdagingen in de prenatale zorg - waaronder de vroeggeboorte - aan te pakken. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.