Indrukwekkende stijging elektronisch voorschrijvende specialisten, lichte stijging huisartsen en apothekers (Recip-e)

Het zopas vrijgegeven eerste kwartaalrapport 2020 van Recip-e noteert een duidelijke positieve trend voor elektronisch voorschrijven. Logisch, vermits het verplicht werd. Vooral de 'indrukwekkende stijging' bij de specialisten sinds begin 2020 valt op. En een sterke stijging in het aantal elektronische voorschriften gegenereerd door de ziekenhuizen, plus het aantal opgehaalde voorschriften door de apothekers.

Bij de artsen in het algemeen bleef het aantal elektronische voorschriften vrij stabiel (+0,33%). Het aantal huisartsen dat in het eerste kwartaal 2020 elektronisch voorschreef in vergelijking met het laatste kwartaal 2019, klom van 12.602 naar 13.734 of omgerekend een stijging met 9%. Maar vooral dus bij de specialisten ging het spectaculair snel: van 4.722 naar 9.109 (plus 93%). De covid-context speelt wellicht ook mee in deze cijfers.

Ook bij de tandartsen zit elektronisch voorschrijven in de lift (+31% qua voorschriften en +245% qua voorschrijvers).

Ziekenhuizen en apothekers

Het percentage voorschriften gegenereerd door ziekenhuizen steeg met 56% en het aantal betrokken ziekenhuizen klom van 150 naar 152.

De apothekers dan. Hun pakket elektronische voorschriften nam toe met 12%, het aantal deelnemende apothekers met 1% (van 4.826 naar 4.876).

De enige daling in dit rijtje valt te noteren bij de elektronische voorschriften bij patiënten (-9%), al groeide het percentage betrokken patiënten met 57%.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.