Virtuele assistenten met stembediening aan het ziekenhuisbed?

Eind mei deed de virtuele Google Assistant zijn intrede in België. Maar Alexa, de concurrent van Amazon investeert inmiddels in de zorg met het Aiva platform met een virtuele assistent met stembediening voor patiënten in het Cedars-Sinai ziekenhuis in Los Angeles.

Sinds maanden hebben patiënten in het Amerikaanse Cedars-Sinai ziekenhuis de mogelijkheid om gebruik te maken van de virtuele assistent met stembediening Alexa om de verpleging te contacteren, de afstandsbediening van de televisie te bedienen, naar muziek te luisteren of naar het nieuws. In functie van de vraag wordt de boodschap doorgestuurd naar de betrokkene (verpleegkundige, arts, administratie). Het ziekenhuis startte begin dit jaar een proefproject door een honderdtal kamers uit te rusten met Amazon Echo voor interactie met een zorgplatform Aiva genaamd. Die laatste werkt ook met Google Assistant en is het “eerste platform met stemassistentie ter wereld voor ziekenhuispatiënten”. 

Het doel is om het dagelijks leven van de patiënt in het ziekenhuis te verbeteren en ook de communicatie met het ziekenhuispersoneel, maar de innovatie moet er ook voor zorgen dat verpleegkundigen meer tijd hebben door de vragen van patiënten beter en sneller te triëren.

Peachy Hain, executive director of Medical and Surgical Services van het ziekenhuis was een van de initiatiefnemers van de introductie van Alexa in de kamers van het ziekenhuis. "Patiënten, jong en oud, zijn inmiddels gewend aan toestellen met stembediening. Door die kennis kunnen ze hun verblijf in het ziekenhuis meer comfortabel maken. Het geeft ook afleiding, afleiding van pijn en een gevoel van eenzaamheid”, zo zegt ze.

Het Aiva-platform is ook verbonden met de MyChart Bedside app waarmee de patiënt via zijn smartphone of tablet zijn medisch dossier kan raadplegen, onderzoeksresultaten en ook informatie over het verzorgend team.

Naast het gebruik in ziekenhuizen kan het Aiva-platform, dat gesteund wordt door Amazon en Google, thuis gebruikt worden en in rusthuizen.

Maar zoals je hier en daar hoort, heeft Amazon andere dan nobele motieven met dit soort partnerships. In juni vorig jaar nam het bedrijf een specialist in het afleveren van geneesmiddelen thuis over, PhillPack. Er zijn nog geen connecties tussen Echo/Alexa en de online verkoopsite, maar de aanwezigheid bij patiënten zou de overstap kunnen vergemakkelijken. De virtuele assistent zou de patiënt kunnen volgen na het ontslag uit het ziekenhuis, om hem te helpen. Te helpen bij het bestellen van geneesmiddelen?  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.