Persoonlijke beschermingsmiddelen online bestellen (Volksgezondheid)

De FOD Volksgezondheid wil de ‘strategische reserve’ persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) uitbreiden naar de zorgverstrekkers in de eerste lijn die uit de boot vielen bij de levering in de lente.  Bestellen kan online, leveren via het Rode Kruis. 

Voorheen kregen alleen artsen (huisartsen en specialisten), tandartsen, verpleegkundigen, verzorgers en vroedvrouwen in de ambulante zorg maskers en handschoenen. Nu is het de beurt aan andere beroepen zoals kinesitherapeuten, apothekers, psychologen en een tiental andere paramedische beroepsgroepen (ergotherapeuten, logopedisten, podologen, enz.). 

Vergeleken met het voorjaar is de situatie met betrekking tot de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen ‘grotendeels genormaliseerd’, aldus de overheid terwijl het Riziv initiatieven nam om de kosten van covid-voorzorgsmaatregelen te compenseren. De te verdelen hoeveelheden werden besproken met elke Federale Raad van de Gezondheidsberoepen, aldus de FOD, die dat deed op basis van huidige beschikbaarheid van PBM in België. 500 handschoenen, 50 jassen en 1 bril gaan naar beroepen waar patiëntcontact onvermijdelijk is zoals bijvoorbeeld kinesitherapeuten, samen met een set van 500 chirurgische maskers. Andere  beroepsgroepen krijgen alleen maskers (bijv. apothekers). De FOD specificeert dat dit een 'startvoorraad' is, en dat het aan elke begunstigde is om ervoor te zorgen dat die in goede staat en op peil wordt gehouden. 

Andere nieuwkomers voor de bevoorrading zijn huisartsen en specialisten die afstudeerden in 2020 (en actief zijn in de ambulante zorg) en kandidaat-huisartsen die die vanaf juli van start gingen met hun stageplan. 

Nieuw is dat de professionals hun aanvraag moeten indienen via een online applicatie van de FOFD. U kunt u aanmelden (via eID of itsme) en moet beschikken over een geldig visum of een actieve inschrijving bij het Riziv om de levering te volgen tot in het leveringspunt van het Rode Kruis.  

Artsen kunnen hun bestelling ingeven tussen 9 november en 8 januari.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.