De Backer reageert niet verrast op advies Raad van State over corona-app

"Wij blijven constructief, maar de bal ligt in het kamp van de regio's, waar hij altijd al lag." Zo reageert minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld) op het advies van de Raad van State over de contact tracing-app. "Wij blijven constructief en willen helpen waar kan, maar we stoten op de limieten van wat juridisch kan."

Een wettekst van de minister moet als juridisch kader dienen voor de uitrol van de contact tracing-app. De Raad van State gooit echter roet in het eten, omdat contactonderzoek een bevoegdheid is van de deelentiteiten.

De Backer reageert niet verrast op het advies. "Ik heb altijd gezegd dat het een verantwoordelijkheid is van de regio's, maar op hun vraag hebben wij het juridisch kader uitgewerkt. Wij waren daartoe bereid, maar stoten nu op de juridische limieten."

Hij heeft woensdagmorgen binnen de Interministeriële Conferentie Gezondheid voorgesteld een werkgroep op te richten om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. De Raad van State zegt dat er best een samenwerkingsakkoord komt. "Wij blijven constructief en willen helpen waar kan, maar de bal ligt in het kamp van de regio's, waar hij altijd lag."

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) heeft het over een "blamage" voor de minister en zijn kabinet. "Dit is de zoveelste episode in de slechte soap die de corona-app aan het worden is. Eerst ging De Backer de app regelen, toen dat niet evident bleek moesten de deelstaten het doen en nu een maand later wil De Backer toch de app uitrollen, maar is het wettelijk kader niet in orde. In sommige buurlanden wordt er binnenkort een app uitgerold, maar hier staan we ondertussen nergens", aldus Freilich.

De Specialist had enkele dagen eerder al aan de alarmbel getrokken, zie hiervoor ons jongste nummer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.