Eerste doe-het-zelf onderzoek op de spoeddienst

In de wachtzaal van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent staat sinds kort een zelfmeetkiosk. Met dat toestel -van Belgische makelij- kunnen patiënten zelf hun bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie meten.

Het is de eerste keer in België dat zo’n toestel wordt gebruikt op een spoedgevallendienst. “De test duurt maar drie minuten, maar levert wel kostbare tijdwinst op die de verpleegkundige aan uw zorg kan spenderen”, aldus de UZ.

“De zelfmeetkiosk bespaart de triageverpleegkundige drie minuten kostbare tijd”, zegt spoedarts Cathelijne Lyphout. “Die tijd kan de verpleegkundige gebruiken om naar de patiënt te luisteren en zorg toe te dienen. Doordat de resultaten ook live op het scherm komen, kunnen we sneller ernstige klachten oppikken en behandelen.”

“De patiënt krijgt ook meer verantwoordelijkheid en heeft het gevoel dat hij de wachttijd voor triage nuttig besteedt”, aldus adjunct-hoofdverpleegkundige Jeroen Deconinc.

Dr. Lyphout en een multidisciplinair team zullen de voordelen van de kiosk op de Spoedgevallendienst de komende jaren onderzoeken. Het project krijgt de steun van het Platform voor medische innovatie van het UZ Gent.

Dit is Belgisch

Het toestel is een kiosk van het Belgisch bedrijf BeWell innovations . “Het toestel werd al gebruikt in poliklinische setting, maar nog nooit eerder op een spoedgevallendienst.  Het innovatieve aspect is dat deze kiosk alarmerende parameters via een aangepaste early warning system-score en ernstige klachten live signaleert aan de triageverpleegkundige. Ook op verschillende andere plaatsen op de spoedgevallendienst wordt dit dashboard opgevolgd, om ernstig zieke patiënten sneller te detecteren, als extra vangnet in de wachttijd tot triage”, aldus dr. Lyphout.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.