"Ernstige impact cyberaanval op gezondheidsdiensten en sociale diensten" (Ierse minister)

De cyberaanval op de Health Service Executive (HSE) van de Ierse regering heeft vrijdag "een ernstige impact op de gezondheidsdiensten en sociale diensten", aldus de Ierse minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly. Het informatietechnologiesysteem wordt als het ware gegijzeld om losgeld te kunnen eisen. Ziekenhuizen over het hele land hebben te kampen met storingen.

De ziekenhuisgroep van de University of Limerick Hospital Group waarschuwde voor "grote vertragingen" in zes van haar faciliteiten. Het personeel van de elf ziekenhuizen van de Ireland East Group vroeg dan weer om "het geduld van het publiek". Het National Maternity Hospital zei dat "een groot IT-probleem" zou leiden tot "significante storingen" en Fergal Malone, directeur van het Rotunda Hostpital, zei dat de aanval het personeel dwong om "terug te keren naar de ouderwetse manier van gegevens bijhouden". 

"Hoewel de spoedafdelingen geopend blijven, worden er vertragingen verwacht terwijl ziekenhuizen overschakelen op manuele, offline processen", aldus de HSE. Hoewel de publieke gezondheidsdienst stelde dat de op vrijdag geplande vaccinaties tegen het coronavirus zouden doorgaan en dat de ambulancediensten normaal zouden functioneren, ligt het doorverwijssysteem voor coronatesten plat. "Huisartsen kunnen mensen adviseren om naar inloopcentra te gaan", aldus de HSE.

Vrijdag heeft de HSE het informatietechnologiesysteem, met daarop gegevens van patiënten afgesloten, nadat het getroffen was door wat het omschreef als "een omvangrijke ransomware-aanval". Ossian Smyth, de betrokken bewindsman, vertelde de openbare omroep RTE dat de aanval geen geval van spionage, maar het werk van een criminele bende zou zijn. "Ze proberen onze data te versleutelen om vervolgens losgeld te eisen", zei Smyth. Hij beschreef de inbraak als "mogelijk de significantste cybercriminele aanval op de Ierse staat". 

De Ierse politie, de Garda, heeft een gespecialiseerde eenheid ingeschakeld en een internationaal bedrijf voor cyberveiligheid te hulp geroepen. Het is onduidelijk wanneer de HSE weer online is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.