Its Med zijn de Healthcare Heroes 2022

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakte vandaag de winnaars bekend van de tweede editie van de Healthcare Heroes. Dit programma is een initiatief van AbbVie met partners uit de gezondheidszorg, dat studenten uitnodigt om mee na te denken over een duurzame en efficiënte gezondheidszorg, waar innovatie en technologie ten dienste staan van de mens.

De winnaar van dit jaar is Its Med, een platform dat patiënten meer zeggenschap geeft over zijn of haar gezondheidsgegevens.

De budgettaire krapte in onze gezondheidszorg zet aan tot creativiteit. Denk aan de pandemie, de vergrijzing of nog de stijging van het aantal chronische ziekten. Innovatie en digitale technologie bieden hier nieuwe kansen zonder voorgaande.  

In deze context organiseerde AbbVie voor de tweede keer met een reeks partners (APB, BlueHealth Innovation Center, Domus Medica, Helan, IMEC, PartenaMut, VZA - Vlaamse Ziekenhuis Apothekers, Kot Santé en AFC - Academics for Companies ) de wedstrijd Healthcare Heroes, een programma dat studenten opzoekt op de campussen van de KU Leuven en UClouvain en hen aanspoort om na te denken over een duurzame en efficiënte gezondheidszorg waarbij innovatie en digitale technologie ten dienste staan van de mens.

Extra aandacht ging naar hoe de menselijke factor te bewaren in een digitale gezondheidszorg. 

Na vijf maanden van voorbereidingen, met inspiratiesessies en een ‘Gezondheidshackaton’ waaraan een honderdtal studenten deelnamen op de campussen van KULeuven en UCLouvain, presenteerden de vier finalisten hun projecten vandaag in het federaal parlement in het bijzijn van minister Frank Vandenbroucke en andere beleidsmakers.

Dankzij dit bijzonder en uniek contact konden de studenten hun stem laten horen bij beleidsmakers over een problematiek die hun toekomst rechtstreeks aanbelangt. Door hun project en oplossing voor te stellen, hopen de studenten beleidsverantwoordelijken te inspireren in hun werkzaamheden voor de huidige en toekomstige generaties.  

De winnaar van 2022 is Its Med, een eenvoudige platform tussen arts en patiënt,waardoor de patiënt zijn medisch dossier beter begrijpt en zelf beheert en de arts over alle belangrijke informatie beschikt.

De leden van het Its Med-project hebben goede hoop dat hun project zal worden uitgevoerd om het gezondheidszorgstelsel in België te verbeteren. Preventie en een beter begrip van het eigen medisch dossier zijn kostenefficiënte tools voor een betere levenskwaliteit. Net zoals Its Me een revolutie heeft teweeggebracht in de manier waarop we in contact komen met de overheid, zijn we er zeker van dat Its Med hetzelfde zal doen met de medische dossiers van patiënten", aldus de winnende studenten.

“Als biofarmaceutisch bedrijf toegewijd aan therapeutische innovatie om het leven van patiënten te veranderen, willen wij het gezondheidszorgsysteem helpen evolueren naar een duurzamer systeem dat efficiënter en menselijker is. Dit winnende project van Healthcare Heroes luistert naar de behoeften van patienten om hun medisch dossier beter te begrijpen” zei Renaud Decroix, General manager Belgium & Luxembourg.

De andere drie finalisten waren:  

  • Swipe up – Een applicatie die de re-integratie van chronisch zieken in de arbeidsmarkt faciliteert en hen via gepersonaliseerde zoekparameters in contact brengt met werkgevers. 
  • Kwikr – Een applicatie waardoor mensen sneller opnieuw aan het sporten kunnen na een kwetsuur. Dit door het ter beschikking stellen van revalidatie-oefeningen in gamevorm, en door datacommunicatie met hun medisch team. 
  • Entourage – Een micro-sociaal netwerk, en een chatbot, waarop chronische patiënten kunnen connecteren met familieleden en vrienden. De sociale omgeving van de patiënt kan zo de mentale gezondheid en de noden van hun naaste opvolgen.
    Bovendien, team Kwikr krijgt toegang tot HealthRampUp, een intens bootcamp programma voor healthtech startups van het BlueHealth Innovation Center.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.