Taskforce vaccinatie gaat advies van Gegevensbeschermingsautoriteit "in detail bekijken"

De taskforce vaccinatie gaat het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) "in detail bekijken". Dat zei voorzitter Dirk Ramaekers zaterdag tijdens een persbriefing over de vaccinatiecampagne in ons land. De GBA had zich in een advies erg kritisch uitgelaten over de verzameling van persoonlijke gegevens in het kader van de vaccinatiecampagne.

Om de uitnodigingen voor een vaccinatie te kunnen versturen en de vaccinatiecampagne te kunnen organiseren, moeten de overheden beroep doen op persoonlijke gegevens. Ook is er bijvoorbeeld nood aan een databank met de gegevens van mensen met onderliggende aandoeningen, zodat zij prioritair kunnen uitgenodigd worden voor hun vaccin. Dat betekent dat er heel gevoelige informatie wordt gedeeld met de mutualiteiten en de artsen, die instaan voor de identificatie van de patiënten.

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) laat zich in een advies erg kritisch uit over die verzameling van persoonlijke gegevens in het kader van de vaccinatiecampagne, schrijft Le Soir zaterdag. Zo uit de privacycommissie kritiek op de definitie van de doeleinden die worden beoogd met de verzameling en verwerking van gegevens. Die moeten heel duidelijk worden geformuleerd om te verzekeren dat de data later niet voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

"Ik wil dat advies in detail bekijken", aldus Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie. "Maar ik kan nu al zeggen dat er in de mogelijke databank geen reden voor de uitnodiging wordt opgeslagen, bijvoorbeeld een aandoening. Als iemand een uitnodiging krijgt voor de vaccinatie, zal die dan ook niet vermelden waarom iemand uitgenodigd is."

> Lees ook: privacywaakhond 'erg kritisch'

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.