Waalse en Brusselse Gezondheidsnetwerk maken testresultaten online en via sms bekend

Het Waalse en Brusselse Gezondheidsnetwerk hebben de handen in elkaar geslagen om de lange wachttijden die ontstaan tussen de afname van een test en de bekendmaking van het resultaat in te perken. De resultaten zullen meteen na de verwerking door de laboratoria online zichtbaar zijn voor de patiënt en indien gewenst kan die het resultaat zelfs via sms verkrijgen.

Alle Brusselse en Waalse patiënten die een PCR-test hebben laten afnemen, kunnen nu hun testresultaten raadplegen via de portaalsites van het Waalse Gezondheidsnetwerk (www.reseausantewallon.be) en Brusselse Gezondheidsnetwerk (www.brusselsgezondheidsnetwerk.be). En dat al gemiddeld 30 minuten nadat het laboratorium de resultaten ter beschikking heeft gesteld.

Tot voor kort schermde beide gezondheidsnetwerken alle gegevens van de patiënten volledig af, maar nu werd beslist om ook zonder toestemming enkel het resultaat van de PCR-test bekend te maken. Die kan de patiënt dan persoonlijk raadplegen op de portaalsites na identificatie met zijn of haar identiteitskaart. Wie wel toestemming geeft voor het elektronisch delen van gegevens krijgt ook toegang tot de lijst van alle gedeelde documenten in het kader van de continuïteit van de zorg.

De meeste Brusselse en Waalse instellingen hebben hun gezondheidsnetwerk toestemming gegeven om de patiënt ook via een beveiligde sms op de hoogte te brengen van het PCR-testresultaat, op voorwaarde dat er een gsm-nummer is meegedeeld bij de afname. Dit geldt niet voor de resultaten van het federale CyberLab of de laboratoria die verbonden zijn aan een netwerk in Vlaanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.