Nieuwe voorschrijf- en reservatietool om huisartsen en staalafnamecentra te ontlasten

Via een nieuwe digitale "voorschrijftool" zullen ook bedrijfs- en schoolartsen vanaf volgende dinsdag coronatests kunnen voorschrijven en consulteren. Daarnaast komt er vanaf dinsdag een "reservatietool", waarmee burgers een test kunnen reserveren in een staalafnamecentrum. Quarantaineattesten kunnen burgers voortaan ook zelf downloaden. Dat maakte Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing en Tracing vrijdag bekend op de persconferentie van het crisiscentrum.

"Onze huisartsen worden overstelpt met vragen. En het is belangrijk dat huisartsen voldoende tijd overhouden om een juiste diagnose te stellen bij hun patiënten. En dus moeten we ervoor zorgen dat ze zo weinig mogelijk administratief werk moeten doen. Op dit moment worden ze gecon fronteerd met vele vragen voor testen. Daarnaast stellen we vast dat er in scholen en bedrijven besmettingen zijn", zei Moykens.

Om die reden komt er dus de voorschrijftool, waarmee ook bedrijfs- en schoolartsen vanaf volgende dinsdag coronatests kunnen voorschrijven en consulteren. De reservatietool op zijn beurt moet een oplossing bieden voor het vele administratieve werk en de vele vragen naar testen bij staalafnamecentra, waar de wachtrijen kunnen oplopen. "En dat is natuurlijk geen ideale omstandigheid in deze tijd waarin samenscholingen moeten vermeden worden."

In de reservatietool kunnen staalafnamecentra aangeven wanneer er tijdslots beschikbaar zijn. De burger zelf kan de reservatie doen. Bij aankomst in het centrum worden de gegevens van de patiënt en de test aan elkaar gekoppeld.

Wie een test moet laten afnemen, kan dus daarvoor nog steeds terecht bij de huisarts. Die neemt al dan niet zelf een test af. Als de huisarts doorverwijst naar een staalafnamecentrum, kan via een activatiecode die ontvangen wordt per sms een reservatie gemaakt worden via de reservatietool, op mijngezondheid.belgie.be.

Via diezelfde website zal het bovendien mogelijk worden om na hoogrisicocontacten quarantaineattesten te downloaden. Tot nu toe konden alleen huisartsen die ter beschikking stellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.