Nyxoah: implantaat tegen apneu haalt 15 miljoen euro op

Nyxoah, een Belgische startup in Mont St-Guibert, ontwikkelde een therapeutische oplossing voor de behandeling van obstructieve slaapapneu op basis van neurostimulatie. Met diezelfde oplossing kunnen bovendien 'diagnostische' gegevens ingezameld worden zoals bijvoorbeeld de duur van de behandeling.

Medische startups in België genieten al jaren van een inbreng van buitenlandse investeerders. Een van die bedrijven is Nyxoah in Wallonië dat onderzoek voert naar de ontwikkeling van een implantaat om de stoornissen te beperken die het gevolg zijn van obstructieve slaapapneu.

Het miniatuur implantaat van Nyxoah (de grootte van een geldstuk) wordt aangebracht onder de kin van de patiënt. "Nyxoah werkte in de loop van de jaren samen met de UCL aan onderzoeksprojecten. We werken meer bepaald nauw samen met prof. Pierre Gianello, lid van de raad van bestuur van de UCL. Nyxoah heeft zijn hoofdkantoor in Mont-Saint-Guibert en we profiteren van de historische steun van het Waalse Gewest voor de ontwikkeling van verschillende projecten", zegt  Rémi Renard, ondervoorzitter Therapy Development bij Nyxoah.

De Amerikaanse markt

Nyxoah trok de aandacht van het groot beursgenoteerde Australische medtechbedrijf Cochlear Limited (wereldleider in gehoorapparaten). De groep investeerde 15 miljoen euro in het Belgische bedrijf. "Nyxoah heeft zojuist haar BLAST OSA-studie (BiLAteral Hypoglossal Nerve Stimulation for Obstructive Sleep Apnea) in Europa en Australië afgerond. We hopen de komende maanden het EC-certificaat voor commercialisering te krijgen. Zo kunnen we onze klinische onderzoeksactiviteiten voortzetten en marketing in Europa opstarten. Tegelijkertijd heeft Nyxoah al contact met de FDA om een klinisch onderzoek te plannen voor goedkeuring op de Amerikaanse markt", aldus Renard.

Wat toont de studie aan? "Patiënten in de BLAST OSA-studie zien een belangrijke verbetering in slaapapnoesymptomen, waaronder een significante afname van de zuurstof-desaturatie-index (ODI) en de Apneu Hypopneu Index (AHI)", zegt Enrique Vega, managing director van Nyxoah.

Het doel van het bedrijf is een belangrijke partner te worden in de behandeling van obstructieve slaapapneu.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.