Proximus richt expertisecentrum op voor cyberveiligheid en artificiële intelligentie

Proximus richt een innovatie- en expertisecentrum op gewijd aan artificiële intelligentie (AI) en cybersecurity. Het centrum krijgt de naam Ada en zal op 1 april van start gaan. Dat heeft het telecombedrijf maandag bekendgemaakt, in aanwezigheid van minister van Overheidsbedrijven en Telecommunicatie Petra De Sutter.

Proximus Ada wordt gevestigd in Brussel en zal in eerste instantie een vijftigtal experts in artificiële intelligentie en cybersecurity tewerkstellen. Het is volgens Proximus de bedoeling om dit aantal in de komende drie jaar te verdrievoudigen tot een totaal van 150 lokale experts. 

De expertise van Ada zal gebruikt worden om de bedrijven binnen de groep in staat te stellen om hun producten en diensten te verbeteren, maar ook om via de ontwikkeling en lancering van nieuwe toepassingen hun groei in België en internationaal te stimuleren. Ada moet ook de weerbaarheid van de bedrijven van de Proximus groep tegen cyberdreigingen versterken, evenals de veiligheid van de oplossingen en diensten die zij voor hun klanten ontwikkelen.

Minister De Sutter toont zich tevreden dat AI en cyberveiligheid onderdak krijgen in het centrum en wijst erop dat 5G een stimulans zal zijn voor artificiële intelligentie. Ze pleit tegelijk voor duidelijke regels om misbruik van artificiële intelligentie te voorkomen.

"Artificiële intelligentie zal een sleutelrol spelen in de evolutie naar een duurzamere toekomst, onder meer door de optimalisering van het energieverbruik, wat zal helpen om Europa's ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, te verwezenlijken", aldus De Sutter. "Ook gezondheidszorg en mobiliteit zullen baat hebben bij deze nieuwe technologieën. Dankzij de inspanningen van Proximus Ada zullen we ook beter de strijd kunnen aanbinden tegen cybercriminaliteit, met name dankzij betere technieken om fraude op te sporen en tegen te gaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.