VUB gaat samenwerking aan met Audi Brussel voor productie beademingstoestellen

Het team van ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel dat momenteel werkt aan prototypes van beademingstoestellen kan voor het productieproces rekenen op de hulp van Audi Brussel. Dat schrijft L'Echo en wordt bevestigd aan Belga door VUB-professor Mark Runacres. Wanneer de productie start is nog niet duidelijk, want de tiental prototypes moeten eerst nog getest worden.

Om een dreigend tekort van beademingstoestellen op te vangen tijdens de coronacrisis, in België of elders, besloten VUB-ingenieurs om er zelf te ontwikkelen op basis van een bestaand ontwerp van MIT (Massachusetts Institute of Technology). Er zouden zelfs al bestellingen binnenlopen vanuit Afrika. Om effectief een tiental prototypes te kunnen bouwen en ze nadien ook grondig te testen, heeft de VUB een fondsenwervi ng gelanceerd.

"Audi is een van onze belangrijkste industriële partners. Ze zijn ook ter plekke gekomen bij ons met hun ingenieurs en hebben ons beloofd dat ze een 50-tal exemplaren zullen maken in hun fabriek in Vorst. Enkel de timing is nog niet honderd procent zeker", vertelt VUB-professor Runacres.

De beademingstoestellen worden gebouwd vanuit het uitgangspunt om zoveel mogelijk onderdelen te gebruiken die niet uit de medische industrie komen. Zo wordt de pomp aangedreven door een ruitenwissermotor en er worden ook druksensoren uit de automobielsector gebruikt.

Bij Audi is er nog wat terughoudendheid en kan enkel bevestigd worden dat de automaker "overweegt" om bedademingsapparatuur te gaan maken. Maar volgens het bedrijf is het nog te voorbarig om daarover te communiceren. De Brusselse autofabriek ligt momenteel stil wegens het coronavirus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.