A.S.Z.-laboranten fietsend door Aalst voor bloedafnames: sneller en duurzamer

Sinds kort rijden laboranten van het A.S.Z. rond met de fiets door het centrum van Aalst om bloedafnames aan huis te verrichten. Dat is beter voor het milieu, voor de gezondheid van de medewerkers en voor het budget, luidt het.  Daarbovenop bespaart het heel wat tijd in het verkeer, enkel voordelen dus.

Dr. Tania Bril, drijvende kracht achter het initiatief, legt uit: “Bloedafnames aan huis doen we al een hele tijd, voornamelijk voor patiënten die minder mobiel of verzwakt zijn en zich zelf niet gemakkelijk kunnen verplaatsen naar de huisarts of het ziekenhuis. Daarnaast gaan we bijvoorbeeld ook langs in rusthuizen en instellingen."

"We merkten echter de laatste jaren dat het ons steeds meer tijd kostte om door het centrum van Aalst te rijden met de wagen. De files nemen overal toe, ook hier, er zijn vaak grote wegenwerken met bijbehorende omleidingen en sinds het circulatieplan in Aalst is ingevoerd, is het nog tijdrovender geworden. Tel daarbij nog eens de tijd die je nodig hebt om een parkeerplaats te vinden en je begrijpt waarom we op zoek gingen naar een alternatief.”

Duurzaamheid

Maar dat is niet de enige reden. Het A.S.Z. wil ook meer en meer inzetten op duurzaamheid. Onlangs tekende de directie in op de Green deal Duurzame zorg, een initiatief van de Vlaamse overheid waarbij het ziekenhuis zich de komende drie jaar - samen met andere partners die meetekenden – actief zal engageren binnen de thema's natuur en gezondheid, klimaat en infrastructuur en materialen en afval.

Dr. Bril: “Met dit initiatief besparen we op brandstof, hebben we minder uitstoot en daarbovenop is het veel beter voor de gezondheid van onze medewerkers, zowel fysiek als mentaal, om regelmatig met de fiets op pad te kunnen in plaats van met de wagen.”

Een twaalftal medewerkers zorgt bij het A.S.Z. volgens een beurtsysteem dagelijks voor bloedafnames aan huis. Iedereen die dat wil, kan voortaan dus ook met de fiets op pad. De bedoeling is om dit - zolang de weersomstandigheden het toelaten – het hele jaar door te blijven doen.

Meer ruimte in de planning

Evi Staels, hooflaborant, legt uit: “Vroeger konden we soms niet iedereen de dag zelf bedienen omdat we vastzaten aan de beperking van onze vier auto's. Daar komt de fiets nu bovenop, wat ons meer ruimte geeft in de planning. We hebben even moeten wachten op de levering van onze fiets maar hierdoor hadden we in tussentijd wel al grondig onze voorbereidingen kunnen doen. Zodra we de fiets in ontvangst mochten nemen, zijn we er dan ook meteen mee aan de slag gegaan.”

Efficiënt op pad dankzij handige app

Om deze planning zo efficiënt mogelijk te maken, heeft het team een heel handige app. In dat programma kan de hoofdlaborant aangeven wie wanneer met welk voertuig de baan zal opgaan (één van de vier wagens of de fiets). Per patiënt werkt het team ook met symbooltjes om bijvoorbeeld aan te geven of het een afname aan huis is of in een instelling; of de patiënt al dan niet nuchter moet zijn, enz.

Elke auto heeft een vaste gsm van het werk waar de app op staat, zo ook voor de fiets. Daarop ziet elke medewerker zijn of haar eigen “priklijst”. Wanneer de bloedafname bij de patiënt gebeurd is, scant de medewerker de unieke barcode op de afgenomen tubes met de gsm en gaat de patiënt van de to do-lijst af. Daarnaast zit er in de app voor elke patiënt een bijhorend telefoonnummer en adres met een directe link naar Waze en Google maps.

De fiets is elektrisch en heeft zowel vooraan als achteraan opbergruimte. Zo kan er een grote koeltas op bewaard worden om de stalen in de beste omstandigheden te bewaren. Alles kan ook goed afgesloten en vergrendeld worden. Er is heel specifiek gekozen voor een fiets die de nodige ruimte heeft om koeltassen mee te nemen maar toch wendbaar is om in kleinere baantjes te rijden.

Uitbreiding van het aantal fietsen in de toekomst zeker niet uitgesloten.

Dr. Tania Bril: “Patiënten die zien dat we met de fiets tot bij hen komen, zijn meestal aangenaam verrast en ook onze medewerkers zijn heel blij met deze mogelijkheid. We zijn nu gestart met één fiets maar als we zien dat het goed werkt, kan dat in de toekomst zeker nog uitgebreid worden. Ook naar de fusie met het OLV is het de bedoeling om deze mogelijkheid verder te zetten en eventueel nog uit te breiden." 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.