Antwerpen gaat "innovatieve gezondheidscluster" uitbouwen

Onder de noemer 'Antwerp Health Harbour' willen verschillende partners de stad op de kaart zetten als "innovatieve gezondheidscluster". Vandaag ondertekenden het stadsbestuur, het Netwerk Ziekenhuis aan de Stroom, Ziekenhuisnetwerk Helix, Universiteit Antwerpen en Eerstelijnszone Antwerpen daartoe een intentieverklaring.

De intentieverklaring is een eerste stap in de richting van een gezamenlijke innovatieve gezondheidsstrategie en -projecten, alsook een eerste stap in de verdere uitbouw van een "uniek ecosysteem in de sector van digitale gezondheid". Dat alles moet een duidelijke maatschappelijke meerwaarde creëren. 

In de toekomst kunnen de partners bijvoorbeeld data uitwisselen. "Die bulk aan 'big data' kan op termijn gebruikt worden bij onder andere preventie", legt Marc Peeters, CEO van het UZA, uit. "Of hoe kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat kinderen gezonde voeding krijgen?" 

Via gezondheidsdata uit diverse bronnen willen de partners met Health Harbour als eerste 'case' de voedingstoestand bij kinderen in de Antwerpse gezondheidsregio in kaart brengen. Op basis daarvan wil men eventueel acties uitrollen om de voeding bij te sturen.  

De partners van Antwerp Health Harbour willen dus gegevens, netwerken en toepassingen met elkaar delen om zo innovatieve gezondheidsprojecten uit te werken die gericht zijn op preventie. "In deze sector is het de eerste keer dat de krachten op deze schaal worden gebundeld", aldus de initiatiefnemers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.