Artificiële intelligentie in de geneeskunde, vandaag en morgen

Medische technologie op basis van artificiële intelligentie (AI) evolueert snel naar oplossingen voor de klinische praktijk. In een artikel dat zopas gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Frontiers in Medicine’ schetsen de dokters Olivier Le Moine en Giovanni Briganti een stand van zaken van AI in de geneeskunde vandaag… en morgen.

Vandaag profiteren alleen heel specifieke contexten in de klinische praktijk van de toepassing van artificiële intelligentie, zoals het opsporen van voorkamerfibrillatie, epileptische aanvallen en hypoglykemie, of de diagnose van ziekten op basis van histopathologisch onderzoek of medische beeldvorming.

Er wordt al lang uitgekeken naar de implementatie van ‘augmented’ geneeskunde omdat het de patiënten meer autonomie geeft en een meer gepersonaliseerde behandeling mogelijk maakt, maar het stuit op weerstand van artsen die niet voorbereid werden op een dergelijke evolutie van de klinische praktijk.

Daarnaast is er de noodzaak om deze moderne tools te valideren met klinische studies en om digitale geneeskunde te integreren in de artsenopleiding. En er moet ook stilgestaan worden bij de ethische implicaties van het permanent 'connected' zijn.

Voor de auteurs is het doel van het artikel "om recente wetenschappelijke literatuur te bespreken en een perspectief te bieden op de voordelen, toekomstige kansen en risico's van toepassingen van kunstmatige intelligentie in de klinische praktijk voor artsen, gezondheidsinstellingen, opleiding en ethiek."  

>  Artificial Intelligence in Medicine: Today and Tomorrow

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.