Virtual reality succesvol ingezet voor behandeling lymfoedeem

Een infosessie lymfoedeem in het AZ Sint-Maarten bracht 350 geïnteresseerden op de been, waarmee het ziekenhuis zich eens te meer als referentiecentrum positioneerde voor deze behandeling met de vermaarde expert dr. Giacalone.

Vorige zaterdag organiseerde de dienst lymfechirurgie van AZ Sint-Maarten een infosessie over diagnostiek en behandeling van lymfoedeem. Voor een volle zaal van 350 artsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en patiënten gaven verschillende specialismen die betrokken zijn bij de zorg voor lymfoedeempatiënten een update over de vele facetten van lymfoedeem.

Door de talrijke theoretische en praktische vragen van zorgprofessionals en van patiënten blijkt duidelijk dat er nood is aan informatie over de huidige diagnose- en behandelingsmogelijkheden van de aandoening. Het doel om een breed publiek te informeren werd dan ook ruimschoots bereikt.

Virtual reality

Als hoogtepunt van de geslaagde Infosessie gaf dokter Giacalone van de dienst Lymfechirurgie een demonstratie van het gebruik van virtual reality in de behandeling van lymfoedeem.

Onlangs werd in AZ Sint-Maarten een jonge vrouw met een aangeboren lymfatische misvorming succesvol behandeld via een chirurgische ingreep die dankzij de toepassing van virtual reality haarfijn gepland werd. Met behulp van patiënt-specifieke beelden in een virtuele omgeving werd immers voor de ingreep de aangeboren misvorming in beeld gebracht en dit liet toe om de lymfevaten die nodig waren om de lymfe-veneuze anastomose uit te voeren, doelgericht te kunnen identificeren.

Lees ook : > Hoe kan virtual reality bijdragen tot een betere geneeskunde?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.