Radiologen en urgentieartsen hebben weinig vertrouwen in onderzoeken die elders uitgevoerd werden (studie)

Het delen van elektronische medische dossiers tussen artsen is essentieel voor de zorg voor de patiënt. In de beeldvorming zou dat zich moeten vertalen in een daling van het aantal onderzoeken bij eenzelfde patiënt als men over recente beelden beschikt die elders gemaakt werden. Meestal zitten de beelden in een link die de patiënt en de arts van op afstand kunnen bekijken via een browser. Gedaan met dvd’s en de bijbehorende software. 

Toegang tot beeldonderzoeken is vaak cruciaal op de spoeddiensten en voor heel wat pathologie. Maar hebben radiologen en urgentieartsen vertrouwen in onderzoeken die uitgevoerd werden in een ander ziekenhuis? Dat is de vraag waarop onderzoekers van de New York University Grossmann School of Medicine een antwoord wilden geven in een artikel dat onlangs gepubliceerd werd in de American Journal of Roentgenology. In het totaal bevroegen de onderzoekers 101 radiologen en 197 urgentieartsen. 

Niet meer dan 32% van de bevraagde radiologen zei vertrouwen te hebben in de kwaliteit van de onderzoeken die elders werden uitgevoerd. Bij de urgentieartsen bedroeg dat percentage 55%. Slechts een op de vijf radiologen (20.6%) vertrouwt de interpretatie van de beelden van een collega van een ander ziekenhuis. Meer dan drie radiologen op de vier (en negen urgentieartsen op de tien) vinden de toegang tot beeldverslagen moeilijk. 

Bij wijze van besluit stellen de auteurs dat ondanks de nieuwe beeldvormingstechnologie men in de toekomst rekening moet houden met een belangrijke barrière: het gebrek aan vertrouwen bij artsen. 

Perceptions of Radiologists and Emergency Medicine Providers Regarding the Quality, Value, and Challenges of Outside Image Sharing in the Emergency Department Setting

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.