Leuven, eeuwenoude maar springlevende hightech health-metropool

Leuven heeft drie grote sterktes: gezondheid, high-tech en creativiteit. Met MindGate willen we die drie pijlers -en de crossovers- op de kaart zetten.” Dat zegt Mohamed Ridouani, Leuvens schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed.

“Leuven is heel sterk in gezondheid, met de Gasthuisberg als vlaggenschip, maar ook in hightech, met imec   als boegbeeld, en creativiteit, zowel op het vlak van kunst en cultuur als op het vlak van communicatie. Doel van de ontwikkelingsorganisatie MindGate is om die sterkten op de kaart te zetten en om voor de nodige crossovers te kunnen zorgen.”

“De KU Leuven is een van de meest innoverende universiteiten, maar om te kunnen blijven vernieuwen moeten er ook inspanningen geleverd worden om buitenlandse en binnenlandse onderzoekers hier te kunnen houden”, aldus Ridouani. Vandaar ook initiatieven zoals het International House en het And& festival waarbij gezondheid de belangrijkste rode draad is.

Het belang van communicatie met het publiek

Leuven is heel geschikt voor zo’n projecten”, zegt professor Geert Vanpaemel  , hoogleraar wetenschapsgeschiedenis en wetenschapscommunicatie en voorzitter van de Commissie Academisch Erfgoed. “Niet alleen omdat Gasthuisberg een ziekenhuis met een Europese dimensie is, maar ook omdat Leuven als relatief kleine stad met een grote en oude medische campus een heel intense en rijke ervaring kan aanbieden aan diverse doelgroepen. Het is goed dat Leuven hierin haar verantwoordelijkheid opneemt: de gezondheidszorg zal in de toekomst veel meer technisch zijn dan ooit tevoren, en dan is het belangrijk om binnen die ontwikkelingen ook een plaats voor de mens te voorzien. Zowel artsen, verpleegkundigen als verzorgingspersoneel moeten weten om te gaan met de nieuwe technologie. Maar dat geldt ook voor patiënten en hun familie, ziekenhuizen, zorgverzekeringen, beleidsverantwoordelijken, architecten, farmaceutische bedrijven, en vele andere stakeholders”, zegt Vanpaemel.

“Ik vind het een goede ontwikkeling dat naast onderzoek en innovatie, ook middelen worden geïnvesteerd in de communicatie met het publiek. Als dit goed wordt aangepakt - en ik heb de indruk dat dit inderdaad het geval is -heel wat partners en een goed opgezette publiekswerking - zal Leuven niet alleen een vooraanstaande rol spelen in grensverleggend onderzoek, maar ook een voorbeeld worden voor de zo belangrijke dialoog met het publiek” , zo zegt de professor in de Wetenschapsgeschiedenis.

Pizza, niet Napolitaanse pizza

“Het zijn drie fantastische initiatieven: MindGate, HealthHouse (Mindshifting!) en And& (Mindblowing!) en het is een mooie tagline”, zegt professor Koen kas, oncoloog en CEO van HealthSkouts  . “Maar om ook in de wereld van morgen relevant te zijn, mag men de naam Leuven net niét uitspelen. Leuven is local, And& en HealthHouse, zijn global. De initiatieven hebben alles in zich om wereldwijd naam te maken. Maar ‘The Facebook’ (‘The’, inderdaad) was aanvankelijk alleen bedoeld voor de Harvard campus.. . Of beter nog; de Napolitaanse pizza mag dan wel werelderfgoed zijn geworden, maar iedereen heeft het over de pizza en niet over de Napolitaanse pizza en ook niet over de Italiaanse pizza.

 Lees ook:

> Hoogtechnologische gezondheidszorg in diverse vormen in Leuven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.