SquareMind: artificiële intelligentie voor vroegtijdige opsporing van huidkanker

Het aantal huidkankers in België is in minder dan 20 jaar geëxplodeerd, voornamelijk als gevolg van blootstelling aan de zon en de vergrijzing van de bevolking. Geconfronteerd met steeds langere wachttijden voor afspraken met dermatologen, zien veel patiënten af van behandeling of screening. Een veelbelovende Franse innovatie, ontwikkeld door de start-up SquareMind, zou een revolutie teweeg kunnen brengen op het gebied van screening.

In België is het aantal gevallen van huidkanker, vooral melanoom, de laatste jaren sterk gestegen. Tussen 2006 en 2021 steeg de leeftijdsgecorrigeerde incidentie van melanoom met 130% bij mannen en 107% bij vrouwen. Tegelijkertijd neemt de wachttijd voor het krijgen van een afspraak bij een dermatoloog toe, vaak met meerdere maanden, en verschilt aanzienlijk van regio tot regio. Als gevolg daarvan zien veel patiënten af van behandeling of screening.

SquareMind: een veelbelovende Franse innovatie
De innovatie van de Franse start-up SquareMind, die werd gepresenteerd op de Vivatech-beurs in Parijs, zou de dermatologie kunnen veranderen. Hun oplossing bestaat uit een beweegbare arm met aan het uiteinde een camerasysteem dat rond de patiënt navigeert en een eenvoudige interface. Ali Khachlouf, medeoprichter van SquareMind, legt uit: “De dermatoscoop, 30 jaar geleden uitgevonden, blijft de laatste baanbrekende innovatie op het gebied van huidkankerscreening. Onze oplossing zal het makkelijker maken om patiënten te controleren en vroegtijdige opsporing veel toegankelijker te maken, terwijl het de praktijk digitaliseert.” Om hun apparaat effectiever te maken, heeft SquareMind ook een webapplicatie ontwikkeld waarmee dermatologen het huidoppervlak kunnen bekijken en beelden automatisch kunnen opslaan, evenals software om artsen te helpen bij het analyseren van beelden en het markeren van nieuwe en gewijzigde laesies tussen twee bezoeken.

SquareMind biedt mogelijkheden voor beeldvorming van het volledige lichaam in slechts enkele minuten, met dermoscopische definitie waarop kan worden ingezoomd. Deze unieke combinatie van beeldvorming van het volledige lichaam en dermoscopie betekent een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van de huidige oplossingen. “In slechts enkele minuten wordt een digitale ‘tweeling’ gecreëerd met een complete afbeelding van je huid. Deze gegevens worden opgeslagen in een cloud, die de dermatoloog op elk moment kan raadplegen. Dit maakt teleconsulten ook eenvoudiger, omdat een eenvoudige technicus de beeldgegevens kan verzamelen,” legt Tanguy Serrat uit in een interview met Doctissimo.

Samenwerking en internationale vooruitzichten
Hij benadrukt het belang van de samenwerking met vooraanstaande artsen in Frankrijk, Europa en de Verenigde Staten: “Hun feedback blijft een cruciale rol spelen in het ontwerp van de oplossing, ontwikkeld voor professionals in de gezondheidszorg”. Dit systeem maakt het mogelijk om de evolutie van huidlaesies in de tijd te beoordelen, een mogelijkheid die de huidige technieken niet bezitten, tenzij je een dermatoloog hebt met een uitzonderlijk geheugen.

Positieve ontvangst door professionals in de gezondheidszorg
Sinds januari trekt SquareMind veel belangstelling aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Ali Khachlouf legt in een persbericht uit: “Onze innovatie op het gebied van beeldvorming van het hele lichaam voorziet in een reële behoefte bij professionals in de gezondheidszorg, die het willen integreren in hun klinische routine. Verschillende verwijzende centra in de Verenigde Staten hebben al laten weten dat ze grote belangstelling hebben om de oplossing in te zetten zodra deze beschikbaar is op de Amerikaanse markt.

Een veelbelovende toekomst voor de dermatologie
Deze innovatie op het gebied van beeldvorming van het hele lichaam en artificiële intelligentie is bedoeld voor dermatologen in privépraktijken of ziekenhuizen en zou in 2024 op huurbasis beschikbaar moeten zijn op de Franse en Europese markten. Oplossingen op basis van artificiële intelligentie zullen het binnenkort gemakkelijker maken om veranderingen in de huid tussen twee bezoeken te identificeren en specifieke laesies te diagnosticeren.

Tanguy Serrat benadrukt echter dat de machine niet bedoeld is om de zorgprofessional te vervangen, maar om hem of haar te helpen. Artificiële intelligentie zorgt al voor een revolutie in de dermatologie en beeldvorming.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat er andere veelbelovende projecten zijn in de dermatologie, zoals DeepLive, een technologie die een 3D-beeldvormingsapparaat combineert met algoritmen van artificiële intelligentie.

Dit nieuwe technologische tijdperk in de dermatologie zou interessante oplossingen kunnen bieden voor het groeiende aantal gevallen van huidkanker, door de screening en monitoring van patiënten te verbeteren en tegelijkertijd de zorgverleners te ontlasten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.