H. Hartziekenhuis Mol zet in op hoogtechnologische knierobot

In oktober 2021 nam de dienst Orthopedie van het H. Hartziekenhuis Mol de ROSA robot (Robot Surgical Assistant) in gebruik voor het plaatsen van een totale knieprothese. Met ruim twee jaar ervaring en na het grondig bestuderen van de markt investeert het ziekenhuis nu in een tweede robotsysteem met meer precisiewerk.

De CORI of genavigeerde robot helpt de chirurg met het bepalen van de optimale positie van de prothese op maat van iedere individuele patiënt. Na deze berekening kan het plan uiterst nauwkeurig uitgevoerd worden: de prothese wordt met een bijzondere precisie geplaatst. De kniechirurgen krijgen tijdens de operatie continu feedback van de intelligente robot.

Het toestel functioneert als hyperprecieze assistent voor de chirurg. Het is dus de arts die uiteindelijk de handelingen uitvoert: de robot doet zelf geen invasieve handelingen. Dit alles maakt dat men kan rekenen op betere resultaten en minder complicaties bij het plaatsen van de knieprothese.

De dienst orthopedie (dr. Carpentier, dr. Geurts, dr. Mattheeuws, dr. Motmans en dr. Vaes) is bijzonder tevreden. “Met onze jarenlange ervaring in de robot-chirurgie en dit nieuwste type van knierobot dat er op de markt is, kunnen wij onze patiënten de beste zorg blijven garanderen. Alle chirurgen en betrokken zorgverleners hebben ondertussen al een speciale opleiding gevolgd om deze robotondersteuning optimaal te kunnen laten verlopen. Na de operatie kan de patiënt dan snel aan zijn revalidatie starten,” aldus dr. Floris Vaes, medisch diensthoofd orthopedie.

Directie en bestuur van het H. Hartziekenhuis Mol onderstrepen met deze aankoop dat zij zich dagelijks inzetten voor het verbeteren van de medische en verpleegkundige zorg: innovatief en steeds op maat van iedere patiënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.