Maria Middelares: stap verder naar ‘smart' hospital

AZ Maria Middelares Gent is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat de da Vinci SP operatierobot aanschaft. De aankoop van de robot, die zo voor het eerst in het Belgische zorglandschap verschijnt, past binnen de ambitie om een patiëngericht roboticsplatform uit te bouwen en binnen de contouren van het nieuwe Health Value Space Ghent.

Health Value Space Ghent (HVS) is opgebouwd rond drie belangrijke pijlers:

(1) wetenschappelijk onderzoek en klinische studies via het clinical research center - CRC, stimuleren

(2) kwaliteit en value-based healthcare leveren, en

(3) innovatieve expertzorg leveren.

De uitbouw van een roboticsplatform concretiseert de wisselwerking tussen deze strategische pijlers. 

Chief Innovation Officer dr. Filip Ameye: “In ons operatiekwartier bewijzen robots hun nut voor verschillende soorten van ingrepen, zowel binnen de wekedelenchirurgie als voor orthopedische ingrepen. Met de uitbouw van ons roboticsplatform willen we de inzet van robots binnen onze organisatie maximaal stroomlijnen."

"Concreet kiezen we steeds voor de beste technologie in combinatie met een doorgedreven follow-up. Aan de hand van uniforme gegevensverzameling (bijvoorbeeld via vragenlijsten voor de patiënt in ons digitaal patiëntenplatform) en (big) data-analyse brengen we de zorgkwaliteit in kaart. Zo kunnen we verbeterpunten definiëren en onze zorg steeds verder optimaliseren. Value-based healthcare leveren is onze voornaamste drijfveer.” 

Uitermate precies werk

De aankoop van de SP robot, een primeur voor België en een van de eerste in de bredere Europese regio, past binnen de derde pijler. De SP robot maakt meer complexe ingrepen mogelijk via een enkelvoudige incisie of natuurlijke lichaamsopening. Het ontwerp van de operatierobot, de voor één poort geoptimaliseerde instrumentatie en high definition 3D-visie laten toe om erg precies te werken. Uit de 400 peer-reviewed publicaties blijken de veiligheid, doeltreffendheid en uitstekende resultaten van deze vernieuwende technologie. 

Overtuigd van de meerwaarde voor patiënt en zorgprofessional besliste Maria Middelares over te gaan tot aankoop van de robot, zodra die de CE-markering voor gebruik in Europa kreeg. 

Stimulerende werkomgeving

Chief Medical Officer dr. Goethals: “De SP robot is een voorbeeld van onze voortdurende inzet om een stimulerende werkomgeving te creëren waar technologie en menselijke expertise samenkomen voor een patiëntenzorg van hoog niveau. Onlangs werden de vele inspanningen van onze teams hierin beloond: we kregen een mooie plaats als  Belgische niet-universitair ziekenhuis op de Newsweek ranking van ‘smart hospitals’. Die ranking zet ziekenhuizen in the picture die zich inzetten voor een innovatieve patiëntgerichte zorg door onder meer het gebruik van telegeneeskunde, robotisering en artificiële intelligentie.” 

De SP robot maakt deel uit van da Vinci-familie van operatiesystemen van Intuitive, wereldleider in minimaal invasieve zorg en een pionier in robotondersteunde chirurgie. 

Geoffry Lorthiois, Vice President DACH, Benelux at Intuitive: “Wij geloven dat de SP robot de kans biedt om een brede waaier aan minimaal invasieve zorg te bieden aan nog meer patiënten. We kijken uit naar de samenwerking met Maria Middelares om hun programma's voor robotchirurgie verder te ontwikkelen en zo een nog grotere meerwaarde te bieden aan patiënten, zorgteams, het ziekenhuis en de gezondheidszorg in zijn geheel." 

Ingebruikname 

Uit de 400 peer-reviewed publicaties blijken de veiligheid, doeltreffendheid en uitstekende resultaten van deze vernieuwende technologie en daar kijkt het zorgteam nu al vol enthousiasme naar uit. 

Uroloog prof. dr. Decaestecker: “Ons team kan leunen op vele jaren robotervaring en heeft een goede samenwerking uitgebouwd met Amerikaanse topurologen die de SP robot al enkele jaren eerder ter beschikking hebben. Zo kunnen we onze eigen expertise op een veilige manier naar een steeds hoger niveau brengen, gebruik makende van de nieuwste technologie, en dat volledig ten bate van de patiënt.” 

Uroloog Dr. De Kuyper: “Met de SP robot worden de bestaande voordelen van de vorige generatie Da Vinci robots nog verder uitvergroot. Door deze nieuwe minimale toegangsweg kunnen we bijvoorbeeld dieper gelegen organen, zoals de nier of de prostaat, op een nog minder ingrijpende manier benaderen en behandelen. Dankzij de enkelvoudige incisie is de impact voor de patiënt ook minder groot en verloopt het herstel na de ingreep nog een stuk vlotter. We kijken dan ook enorm uit naar de eerste ingrepen in mei, die hier in Gent zullen doorgaan.” 

Meer info vindt u hier.

Persfoto's ©️2024 Intuitive Surgical Operations, Inc

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.