TikTok stopt met beloningen voor gebruikers TikTok Lite na Europese kritiek

TikTok haalt het beloningsprogramma voor gebruikers van zijn app TikTok Lite offline. Dat heeft het Chinese socialemediabedrijf bekendgemaakt na felle kritiek van de Europese Commissie. "Onze kinderen zijn geen proefkonijnen voor sociale media", reageerde commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton al.

TikTok Lite werd eerder deze maand gelanceerd in Frankrijk en Spanje. Het mikt op gebruikers van 18 jaar en ouder en bevat een beloningsprogramma dat die gebruikers punten laat verdienen door bijvoorbeeld het bekijken van filmpjes, het liken van content, het volgen van actieve gebruikers of het uitnodigen van vrienden. Die punten kunnen ze omruilen voor bijvoorbeeld vouchers van Amazon en cadeaubonnen via Paypal.

De Europese Commissie dreigde er deze week mee TikTok Lite offline te halen omdat ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, geen voorafgaande risicoanalyse had ingediend, met name wat betreft de impact op de mentale gezondheid van de gebruikers. De Commissie vreest dat het programma verslavend gedrag kan stimuleren en gaf TikTok tot gisteren/dinsdag de tijd om alsnog met een risicobeoordeling te komen en tot vandaag/woensdag om zijn zaak te verdedigen.

Maar voor de Commissie een beslissing heeft kunnen nemen, heeft TikTok nu aangekondigd "vrijwillig" het beloningsprogramma van TikTok Lite op te schorten, "terwijl we de bezorgdheden aanpakken die de Europese Commissie en andere regulatoren hebben aangebracht". De Commissie was vooral bezorgd om de impact van de nieuwe app op mogelijk minderjarige gebruikers.

Europees commissaris Thierry Breton heeft al gereageerd op de aankondiging van TikTok. "Onze kinderen zijn geen proefkonijnen voor sociale media", schreef hij op X. "Ik neem akte van de beslissing van TikTok. (...) De zaken tegen TikTok aangaande het risico op verslaving aan het platform worden voortgezet."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.