Zorgretailer Goed doelwit van cyberaanval

Goed, het netwerk van apotheken en thuiszorgwinkels van de CM, is het doelwit geweest van een cyberaanval. Of de hackers mogelijk medische gegevens of andere gevoelige informatie van klanten hebben buitgemaakt, is nog niet duidelijk.

De cyberaanval gebeurde in de nacht op dinsdag, zegt de zorgretailer. De beschermingssoftware van Goed stelde verdachte handelingen op het IT-netwerk vast: hackers waren erin geslaagd om data te stelen en te versleutelen. "Meteen na de ontdekking zijn alle systemen van Goed afgekoppeld om verdere acties van de hackers onmogelijk te maken", klinkt het.

Welke data zijn buitgemaakt, wordt momenteel nog onderzocht. Goed schakelt daarvoor zowel interne als externe cyberbeveiligingsexperts in. Ook of de hackers al dan niet losgeld vragen, is volgens een woordvoerster nog niet duidelijk.

De thuiszorgwinkels en apotheken van Goed blijven intussen open, maar ondervinden wel hinder. Zo is betalen met bancontact niet overal mogelijk en zijn er problemen bij het raadplegen van digitale voorschriften. Er wordt gewerkt aan "een heropstartplan om de komende uren en dagen onze systemen stap per stap en gecontroleerd te heropstarten", luidt het.

Goed telt een negentigtal apotheken en zowat 35 thuiszorgwinkels. Vorig jaar verkocht de keten haar meer dan zestig hoorcentra, die sinds september in handen zijn van Audika maar bijna allemaal gevestigd zijn in Goed-winkels. Die hoorcentra werken op een apart netwerk en zouden geen hinder ondervinden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.