‘100% Digital Award’ voor dienst anatomopathologie AZ Sint-Jan Brugge-Oostende

Op maandag 25 maart kreeg de dienst Anatomopathologie op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV de ‘100% Digital Award’ overhandigd.

Met deze onderscheiding erkent Philips, als fervent voorstander van de digitalisering van pathologie, de inspanningen die de dienst en het ziekenhuis leverden om de hedendaagse technologische mogelijkheden binnen bereik van het pathologielaboratorium te brengen.

Gedigitaliseerde diagnosestelling

In 2016 ging de dienst anatomopathologie op campus Sint-Jan over tot systematische digitalisering van alle weefselbiopten. In plaats van ze te verplaatsen doorheen het laboratorium, gaan de weefselcoupes onmiddellijk onder de hoge-resolutiescanner en worden dan onmiddellijk gearchiveerd. Diagnose gebeurt via het computerscherm, aan de hand van een unieke code en met behulp van gesofisticeerde diagnostische tools.

De voordelen zijn talrijk: tijdswinst en ergonomisch betere werkomstandigheden, maar ook een verlaagd risico op fouten en de mogelijkheid om sneller en efficiënter tot een preciezere diagnosestelling te komen.

Belangrijke mijlpaal

Door zo’n eerste stap te zetten naar ‘computationele pathologie’ toonde het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV zich een pionier in het inzetten van de hedendaagse digitale mogelijkheden in functie van een doeltreffende pathologische zorgverlening. Vandaar de ‘100% Digital Award’. 

“Deze verwezenlijking is een gezamenlijke verdienste van onze dienst Anatomopathologie, de dienst IT, de firma Philips en vooral ook van onze directie, die van bij aanvang geloofde in dit project. Wij zijn oprecht zeer dankbaar voor dit vertrouwen”, zegt dr. Ivo Van den Berghe, diensthoofd Anatomopathologie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.