1,7 miljoen extra voor vijf Vlaamse hulplijnen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke trekt 1,7 miljoen euro extra uit voor vijf Vlaamse hulplijnen. Door de coronacrisis kregen ze allemaal extra oproepen vorig jaar.

Tele-Onthaal kende tot 15 december 2020 een toename van 14.6% in het aantal oproepen via telefoon of chat. 1712, een hulplijn voor alle vragen rond geweld, misbruik en kindermishandeling, zag een stijging van 49% in de oproepen. Samen met Nupraatikerover.be en de Druglijn mogen ze 1,5 miljoen euro verdelen.

Ook voor Zelfmoordlijn 1813 komt er extra steun. Hoewel in Vlaanderen meer mannen overgaan tot zelfdoding, tonen de cijfers dat meer vrouwen de lijn contacteren. Daarom zal samen met het Vlaams Expertiseplatform Suïcidepreventie (VLESP) een sensibiliserings- en communicatiecampagne opgezet worden om het taboe rond suïcide en de drempel om erover te praten te verlagen. Hiervoor wordt 185.000 euro ter beschikking gesteld.

Voor de toolbox die het Instituut Gezond Leven uitwerkte rond mentaal welbevinden in de pandemie, tot slot, wordt bijkomend 15.665 euro voorzien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.