Weldra één geneesmiddel per e-voorschrift? Riziv ziet flater in (update)

Artsen op sociale netwerken zijn geïrriteerd door een beperking in de laatste versie van de PARIS-toepassing: er kan slechts één geneesmiddel op een elektronisch voorschrift worden gezet. Dat is een nachtmerrie zolang een verplicht papieren'bewijs' blijft, zuchten ze. Het Riziv kondigt een versoepeling van PARIS aan tegen eind september en volledige dematerialisatie tegen 1 juni 2021. 

Volgens de informatie die NumeriKare en Medi-Sfeer gisteren te pakken kregen, is het de bedoeling dat de bedrijfssoftware van de arts in de toekomst X afzonderlijke e-voorschriften verstrekt aan de patiënt die tegelijkertijd X verschillende geneesmiddelen krijgt voorgeschreven. Doel van deze ontwikkeling? De patiënt in staat stellen om snel een specialiteit op te halen in de stations-apotheek voordat hij de trein neemt, omdat hij in tijdsnood zit. En een andere, later, in zijn gebruikelijke apotheek.

"Als het e-voorschriftkanaal 100% gedematerialiseerd zal zijn, waarom dan niet?", krijgen we te horen. Maar zolang er een verplichting bestaat om een papieren bewijs af te drukken dat een copy-paste is van elk elektronisch voorschrift, is dat natuurlijk erg omslachtig qua papierwerk.

Blijkbaar is de versie van PARIS die enkele dagen geleden is uitgebracht (voor de goede orde een door het Riziv ontwikkelde oplossing om artsen die geen emd hebben in staat te stellen elektronische voorschriften te maken) al geconfigureerd op dit model van 'één enkel geneesmiddel per e-voorschrift'. Dat veroorzaakt protesten in de medische wereld.

"Respectloosheid!"

Paul Vollemaere, IT-expert voor de GBO (Kartel), had nog niet gehoord van deze "vooruitgang", maar hij geeft toe dat hij geen gebruik maakt van PARIS - voornamelijk gebruikt door specialisten. "Als dit wordt bevestigd en we het papieren bewijs niet laten verdwijnen, hebben we gegarandeerd een monumentale clash met de voorschrijvers. Dat is respectloos!"

Hij zegt altijd te hebben geprotesteerd tegen de halvelingse dematerialisatie van het e-voorschrift, die hij ziet als "een bekentenis van incompetentie" door de initiatiefnemers. "Het elektronisch voorschrift zou nuttig zijn voor huisartsen thuis en in de WZC's. Maar de hardnekkigheid instandhouding van het papier ontneemt het belang ervan."

"Als men patiënten hier en daar medicijnen laat halen, bijvoorbeeld Viagra van ergens anders dan in de plaatselijke apotheek, dan vergeet men dat de apotheker de laatste verdedigingslinie is om patiënten te waarschuwen voor het risico van interacties. Hij moet zien wat er tegelijkertijd is voorgeschreven. "Dr. Vollemaere herinnert zich een concept dat de GBO voorstaat: het uniek gedeelde geautomatiseerde medisch dossier, "waar het behandelplan zou zijn opengesteld voor de apotheker". En hij voegt eraan toe dat in dat "in elektronische voorschrijfprojecten in de biologie of verpleging of fysiotherapie, Recip-e nergens te vinden is."

PARIS: terug naar af

De farmaceutische afdeling van het Riziv bevestigt vandaag het project van afzonderlijke elektronische voorschriften per geneesmiddel. "Dit is al het geval voor veel dokterssoftware die al enige tijd werken met één medicijn per voorschrift. 

"Dus de ontwikkelaars zijn zich goed bewust van deze ontwikkeling? "Ja, want dit is in het project ingebouwd vanaf het begin van het e-voorschrift. 

"Maar wat is het doel? "In het kader van de elektronische uitwisseling van geneesmiddelengegevens (het VIDIS-project) en de dematerialisatie is het essentieel om deze harmonisatie van één geneesmiddel per voorschrift te bereiken."

De huidige online-versie van PARIS laat slechts één geneesmiddel per voorschrift toe, bevestigt het Riziv. Er is echter beweging - of vertraging?  - aan de horizon: "Een nieuwe verandering is gepland voor 30 september (...). Vanaf dan is het vanaf 1 oktober 2020 weer mogelijk om meerdere geneesmiddelen per voorschrift voor te schrijven via PARIS tot aan de implementatie van de volledige dematerialisatie."

Op het nippertje geweer van schouder veranderd

Het Riziv meldde vers van de pers aan De Specialist en MediSfeer dat na de massale protesten nu toch weer na het weekend de oude versie van de PARIS elektronische voorschrijfapp online zal staan. Uw druk via de sociale media en de medische pers leverde dus resultaat op. Nu nog even afwachten of alles inderdaad verloopt zoals beloofd.

Als het klopt, moet u toch niet wachten tot 30 september om in PARIS meerdere geneesmiddelen op hetzelfde e-voorschrift te registreren. Het Riziv keert dus op zijn stappen terug na talrijke protesten via Twitter.

"Uiterlijk maandag zal de oude versie van PARIS (zonder de beperking (...)) weer online staan op eHealth", zegt het Riziv.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Martinus CAUBERGH

    01 september 2020

    care-connect deed een nieuwe update installeren tijdens de avondraadpleging rond 17u45' erna waren alleen e-voorschriften met een geneesmiddel ter beschikking nog eens zoveel vervuilende inkt spuiten op nog meer papier aub. leve het milieubeleid van de overheid de milieuramp zal groter zijn dan de coronaramp wanneer een lockdown voor de vervuiling van het milieu ?

  • Paul DALEMANS

    21 augustus 2020

    Was ook al verbaasd toen ik het merkte. Ben direct overgeschakeld naar papieren voorschrift. De apothekers van het RIZIV, want zij beheren deze software, zijn volledig het noorden kwijt. Dematerialisatie, dat ze zich daarmee bezighouden!!

  • Jürgen Parys

    21 augustus 2020

    God zij dank terug aangepast. De papierberg vervangen door een data- EN nog grotere papierberg. Hoe komt men op zo een idee ????

  • Bert BEULLENS

    21 augustus 2020

    Buiten het "één geneesmiddel per voorschrift" van de laatste versie PARIS, blijft ook de korte inlogtijd, die het noodzakelijk maakt om bij elke patiënt de hele inlogprocedure te herhalen, een belangrijke hinderpaal om elektronisch voor te schrijven zonder een EMD pakket.

  • Eddy HERTENS

    20 augustus 2020

    Mijn laatste patiënt vat mijn mening hieromtrent perfect samen:
    Eeuurggh, ..bwaah!!

    (Naar aanleiding van het nemen van een COVID 19- nasofaryngeale wisser

    Of., zoals JP zou zeggen: “Godgeklaagd”

  • Marc VAN BREUSSEGEM

    20 augustus 2020

    We weten het reeds lang : het laatste waar de bureaucratie van wakker ligt is toch wel het regenwoud waar ook ter wereld.

    Marc Van Breussegem