Future X Healthcare: welke plaats voor de patiënt - en zijn data - in de digitale gezondheid?

De tweede editie van Future X Healthcare, een organisatie van Roche Diagnostics, blikte vooruit naar de toekomst. Meer dan vierhonderd deelnemers uit de hele wereld, wetenschappers, industriëlen, ondernemers, politici en patiënten, deelden hun kennis op 14 november in München.

‘The digital (r)evolution – a new era for patients’. Dat was de openingszin van de studiedag met boeiende discussies over de toekomst en de rol van de patiënt in de digitale gezondheidszorg.

Birgit Bauer is journalist en een beroemde blogger die sinds 2005 met multiple sclerose kampt. Ze is actief in diverse verenigingen zoals het  “European Multiple Sclerosis Plateform” en “Data Save Lifes”, en ze stelde een centrale vraag: “Wat betekent dat alles voor het leven van de patiënt?” Er zijn symptomen, er is de zoektocht naar informatie, er zijn consultaties, er is het proces van de diagnostiek en wanneer er een diagnose is, begint een andere fase met opnieuw een zoektocht naar informatie. “Een patiënt verzamelt heel wat data, maar wat betekent dat voor de patiënt? Wat kan er mee gebeuren en voor wie? Voor de patiënt? Voor de arts?”.  

Professor Peter Radke, medisch directeur en diensthoofd Inwendige Geneeskunde en Cardiologie in de Schön Klinik de Neustadt toonde begrip. “Het parcours van de patiënt is niet makkelijk. Welke analyses zijn nodig om meer kwaliteitsvolle zorg te kunnen geven?” Data kunnen gebruikt worden voor preventie, diagnostiek, om de zorg en het zorgtraject van de patiënt en zijn naasten te verbeteren. Dr. Tim Jaeger, Global Head of Diagnostics Information Solutions (DIS) bij Roche Diagnostics stelt dat het volume ingezamelde informatie het mogelijk maakt om groepen te identificeren en zorg te personaliseren en ook om de diagnostiek te verfijnen.  

Een voorbeeld van een partnership is Veta Health, een digitaal bedrijf dat geleid wordt door dr. Nora Zetsche, een radioloog die de resultaten voor de gezondheid optimaliseert met behulp van zorgparcours op basis van een protocol dat klinische gegevens van patiënten combineert.   

Het opbouwen van duurzame banden en het versterken van begrip van de verschillende partners in een zorgtraject, evenals de bijbehorende hulpmiddelen, zijn de gemene delers van de acteurs van de studiedag die eindigde met een prijsuitreiking.

De FXH Start-up Award en de FXH Scientific Excellence Award  bekroonden ideeën en projecten die de digitalisering in de zorg bevorderen.  

Van de meer dan 150 kandidaturen ging de FXH 2019 Start-up Award naar het Deense GLX Analytix. De startup in Kopenhagen combineert nieuwe biomarkers met artificiële intelligentie voor de vroegtijdige opsporing van neurodegeneratieve en auto-immune ziekten. 

De FXH 2019 Scientific Excellence Award, met niet minder dan vijftig kandidaturen, ging naar Jannis Born van de ETH Zurich voor zijn project ‘Towards in-silico Design of Anticancer Compounds for Precision Medicine’ over het gebruik van artificiële intelligentie in de vorm van deep learning bij de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelingen voor kankerpatiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.