Gepersonaliseerde medicatie uit de 3D-printer voor kindjes

Heel wat kindjes hebben moeite met het slikken van geneesmiddelen. De klassieke tabletten zijn te groot, de drankjes smaken vies en bevatten bovendien vaak een onjuiste dosering. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil daarom gepersonaliseerde medicatie op maat maken met behulp van een 3D-printer.

In het LUMC werd de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het gebruik van een 3D-printer bij het maken van gepersonaliseerde geneesmiddelen voor kinderen. Uit de studie van de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie blijkt dat het mogelijk is om kleine, dosis-aangepaste tabletten te produceren voor kinderen vanaf één jaar.

“De meeste medicijnen zijn ontworpen voor volwassenen”, zegt Kirsten Schimmel, apotheker en hoofd van de sectie bereidingen bij het LUMC. “De dosering is dan te hoog en je kunt een tablet niet zo klein maken, dat je zeker weet dat je de goede dosis aan een kind geeft”, zo zegt de apotheker in Trouw.

Het duurt nog even voordat jonge kinderen de kleine tabletten krijgen voorgeschreven. In het LUMC wordt momenteel met proefpersonen onderzocht hoe zij reageren op de kleine tabletten. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de printer. Het is de bedoeling dat de printer in de nabije toekomst sneller werkt en nog meer verschillende stoffen en vormen kan uitprinten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.