Ontwikkelaar coronalert zette onterecht grote bedrijven als "klant" op de website

Devside, het bedrijf dat de contactopsporingsapp voor ons land gaat ontwikkelen, heeft de klantenpagina van zijn website aangepast. Het lijkt erop dat het bedrijf ten onrechte logo's van grote bedrijven als 'klant' op de website heeft gezet. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS maar werd eerder ook al aangegeven door freelance copywriter Thomas Smolders.
 
Meteen nadat bekend werd dat Devside de contactopsporingsapp voor België zou gaan ontwikkelen, kwamen er veel vragen vanuit de technologiesector. Bijna niemand had ooit van het bedrijf gehoord, en dat wekte geen vertrouwen in het succesvol afronden van zo'n monsterklus.

Het bedrijf, dat tot voor kort nog JPDVDG.com heette, is opgericht door Jean-Paul De Ville De Goyet, een internetondernemer die bijvoorbeeld ook achter deelstepjes-startup Troty zat. Volgens de website heeft het bedrijf al honderden opdrachten afgerond, onder meer voor grote spelers zoals DKV, Pizza Hut en Belfius.

Plukwerk

Speurwerk door freelance copywriter Thomas Smolders liet al zien dat de foto's bij de recensies van tevreden klanten van het internet geplukt waren. Techjournalist Kenneth Dee wist te melden dat de recensie van DKV wel klopte: Devside had inderdaad een opdracht voor hen uitgevoerd.

Maar elders ging men al wat korter door de bocht. Zo werd de overheidsopdracht enkel in het Frans opgesteld, wat volgens Bart Preneel door ‘tijdsdruk’ kwam. Tja.

"Er is weinig geweten over wie er uiteindelijk allemaal heeft ingediend, maar in een interview met Business AM laat Frank Robben optekenen dat er twintig bedrijven zijn aangeschreven en er amper twee een offerte hebben ingediend", aldus Smolders. "De verliezer is in dat geval een consortium tussen Proximus en SAP. Deze tech-gigant ontwikkelde de Duitse corona-app waarop de Belgische gebaseerd zal worden. Vreemd. In Nederland was er een livestream met alle pitches — waarvan uiteindelijk niemand won en men met verschillende hoogstaande freelancers in zee ging, maar de intentie voor een openbare beslissingsprocedure was er alleszins."

Het loopt wel helemaal de spuigaten uit als Smolders zelf passages terugvindt op de site van Devside die zowaar van hemzelf stammen: "Mijn vermoedens werden bevestigd toen ik teksten herkende die ik zelf geschreven had. Inderdaad: copy die ik twee jaar geleden voor de digital product studio In The Pocket bedacht had, stond gewoon op de site van Devside te pronken. Op tien minuten tijd ontdekte ik dat minstens drie Belgische bedrijven de dupe zijn van het kopieerwerk van Devside."

Inmiddels viste VRT NWS uit dat enkele logo's van 'bekende klanten' onterecht op de site staan vermeld. Waarna ze prompt verwijderd werden. Bijvoorbeeld Pizza Hut en Belfius.

Jean-Paul De Ville De Goyet doet ook graag zaken met zichzelf, luidt het nog: minstens drie logo's van 'klanten' op de website van Devside zijn eveneens eigendom van de ondernemer. Het gaat om Lawrenza, een virtuele assistent voor advocaten, RestoMinute, een app om snel een last-minute reservering bij een restaurant te maken, en Jeasy, een 'smart mobility coach' voor bedrijven.

Devside was niet bereikbaar voor commentaar.

Robben behoudt vertrouwen

Is het bedrijfje nog wel te vertrouwen met de belangrijke app om coronabesmettingen op te sporen, waarvan de overheid hoopt dat zoveel mogelijk mensen ze zullen installeren? Bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke verwijst door naar IT-topambtenaar Frank Robben. Die keurt niet goed wat Devside op zijn website deed, maar zegt dat er niet geoordeeld is op basis van die website, maar op basis van de inhoudelijke offerte.

Robben wijst erop dat niet over een nacht ijs is gegaan bij de keuze voor een ontwikkelaar. "De offertes zijn beoordeeld door een jury bestaande uit bekwame professoren", zegt hij. Er waren maar twee kandidaten voor de ontwikkeling van de app, en daarbij was het consortium met Devside naar verluidt zowat tien keer goedkoper dan zijn concurrent. De andere kandidaat, een consortium rond het Duitse concern SAP, stelde zich bovendien minder flexibel op. Volgens Robben loopt de ontwikkeling van de app, die in september klaar moet zijn, momenteel goed.

Belgen kunnen erop vertrouwen dat de app veilig zal zijn, meent Robben. De ontwikkeling wordt begeleid door topwetenschappers en een gereputeerd bedrijf zal de toepassing screenen op veiligheid. De volledige code van de app zal nog voor de start openbaar worden gemaakt. Bij Devside worden geen gegevens bewaard, dat gebeurt bij overheidsagentschap Sciensano. En al deze gegevens zijn anoniem, benadrukt Robben.

Lees ook: Belgisch bedrijf Devside mag corona-app bouwen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.