Welke plaats verovert AI in ziekenhuizen?

Op initiatief van Alexander De Croo, voormalig minister van de Digitale Agenda, werkt een groep experts al twee jaar aan de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) in België. AI4Belgium was geboren. In het teken van dit project werd een gezondheidscomponent gelanceerd: AI4Health.

Artificiële intelligentie is een belangrijke uitdaging voor de ontwikkeling van digitale gezondheid. AI is al aanwezig in de wereld van de gezondheidszorg en dringt steeds meer door tot de ziekenhuisdiensten.

Maar hoe zien artsen, managers, IT of andere ziekenhuisleiders dat? Wat zijn hun verwachtingen, hun angsten? Waar liggen de hindernissen? Hebben ze al AI-devices in hun instellingen geïmplementeerd? Hoe kijken ze aan tegen de financiering en waar liggen mogelijke voordelen? Is extra opleiding vereist en zo ja, in welke vorm?

Dat zijn slechts enkele vragen die de organisatie AI4Belgium in samenwerking met
De Specialist en met de steun van EY aan artsen en ziekenhuismanagers stelde.

Een grote meerderheid van de ziekenhuizen reageerde.

Met de antwoorden kunnen we de eerste barometer van AI in de Belgische ziekenhuizen opstellen. Hij zal een objectieve stand van zaken geven en een synthese bieden van de perceptie, de behoeften en de wensen die de actoren in het veld naar voren brachten.

De barometer vormt een aanvulling op de reeds door AI4Belgium ondernomen initiatieven Hij zal een fundamentele en onontbeerlijke stap betekenen om een strategie te bepalen en om een specifiek actieplan uit te werken voor de AI-ontwikkeling in de gezondheidssector.

Hiermee wil AI4Belgium bruggen bouwen tussen artsen, ziekenhuizen en bedrijven. Vandaag bestaan er aanzienlijke problemen met oplossingen die niet robuust genoeg zijn voor de klinische praktijk, heet het. Het is vooral belangrijk dat alle betrokken spelers beter luisteren naar elkaar om de technologie te optimaliseren. AI bezit immers een massa potentieel om de zorgkwaliteit voor de patiënt, het werk voor de arts en de processen voor het ziekenhuis te verbeteren. Ook de overheid en wetgevend werk kan hierin een essentiële rol spelen.

Lees ook:
Uw visie op AI: belangrijk tot zeer belangrijk
> AI intelligent ontwikkelen in ziekenhuizen doe je zo
Wie zal dat betalen en hoe vatten we de koe bij de horens?
Het speelveld waarop AI een hattrick kan scoren
Valideren binnen ethische grenzen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.