Imec en UZ Leuven werken aan snelle covid-test 

Imec werkt zamen met de UZ Leuven aan de ontwikkeling van een baanbrekende SARS-CoV-2 test. In tegenstelling tot de huidige testmethoden -op basis van bloed, speeksel of een staaltje uit de neus/keelholte- maakt de test gebruik van uitgeademde lucht. 

Volgens de onderzoekers zal de test in vijf minuten op een betrouwbare manier uitsluitsel geven over iemands besmettelijkheid. De oplossing zal toelaten om veel sneller en uitgebreider te testen, “een belangrijke voorwaarde om epidemieën sneller meester te zijn en de economische en maatschappelijke impact ervan te beperken”. Voor de ontwikkeling en klinische validatie werkt Imec samen met UZ Leuven.

Game changer 

“Het is inmiddels duidelijk dat het virus presymptomatisch wordt overgedragen via uitgeademde deeltjes. Een SARS-CoV-2-test op basis van uitgeademde lucht in combinatie met een snelle moleculaire analyse kan een game changer worden”, zo zegt professor Peter Piot, microbioloog en lid van de adviesgroep van de Europese Commissie over covid-19 die eerder dit jaar met covid-19 kampte. “Met zo’n test wordt het namelijk mogelijk om onmiddellijk te controleren of er een grote kans bestaat dat iemand het virus overdraagt. Een test op basis van uitgeademde lucht is ook veel minder invasief dan een met wattenstaafjes of speeksel, waardoor het gemakkelijker wordt om frequent te testen.”

De onderzoekers van Imec zijn gestart met het ontwikkelen van de onderliggende technologie, die bestaat uit een sample collector (gebaseerd op geavanceerde chiptechnologie die in staat is om de duur van het PCR-verwerkingsproces terug te brengen van 50 naar 5 minuten) en een bijhorend analysetoestel. In een tweede fase zullen we in samenwerking met specialisten van UZ Leuven een uitgebreide klinische studie opzetten. Tegen de zomer van 2021 is het de bedoeling een functioneel prototype uit te testen op Brussels Airport – zodat de uiteindelijke oplossing meteen aan alle vereisten voldoet om mensen opnieuw veilig en vlot te laten reizen en samenkomen.        

“We zullen met onze jarenlange ervaring op vlak van de ontwikkeling van moleculaire diagnostische testen een uitgebreide klinische studie ondersteunen”, zegt professor Katrien Lagrou, hoofd van het moleculair diagnostisch laboratorium van UZ Leuven. “We geloven dat zo’n snelle test breed toepasbaar kan zijn, ook in ziekenhuizen voor de snelle screening van potentieel besmette patiënten en medische staf”.         

Lees ook :

Nederland: nieuwe covid-test inzetbaar in november

Een ademhalingstest om thuis influenza A / B en Sars-CoV-2 op te sporen 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Mieke Govers

    27 oktober 2020

    Waarom wordt het warm water steeds opnieuw uitgevonden?? In NL zou er komende maand reeds een dergelijke test in gebruik worden genomen (breathomix). Aub in het belang van iedereen, deel wetenschappelijke info met elkaar zodat er een snellere evolutie mogelijk is!