Een grootschalig gerechtelijk onderzoek in Brussel heeft geleid tot de ontmanteling van een criminele organisatie die in heel België actief was, maakte het parket van Brussel bekend. De verdachten hadden honderden valse elektronische doktersvoorschriften nagemaakt.
Zo kwamen ze illegaal aan dure geneesmiddelen voor patiënten met ernstige aandoeningen zoals kanker of diabetes. Deze geneesmiddelen, die volledig werden terugbetaald via het derdebetalerssysteem, werden vervolgens in het buitenland verkocht.
Hoe konden de vervalsers het systeem omzeilen?
Bij gebrek aan technische details van het parket kunnen we een hypothese formuleren op basis van praktijken die bekend zijn uit andere dossiers. De vervalsers zijn waarschijnlijk via phishing, diefstal of medeplichtigheid van binnenuit illegaal in het bezit gekomen van de elektronische identificatiegegevens (eID en pincodes) van een of meer artsen. Zo konden ze in Recip-e geldige elektronische recepten genereren met behulp van goedgekeurde voorschrijfsoftware, maar gekoppeld aan fictieve of gestolen Identiteitsgegevens.
Om de geneesmiddelen bij de apotheek af te halen, konden ze gebruikmaken van een vals identiteitsbewijs dat overeenkwam met deze identiteitsgegevens en/of een afgedrukt ontvangstbewijs van het elektronische voorschrift met de streepjescode.
De zes personen werden onder meer schuldig bevonden aan criminele vereniging, valsheid in geschrifte, gebruik van valse documenten, oplichting en overtreding van de gecoördineerde wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van beroepen in de gezondheidszorg.
De rechtbank heeft ook de bijzondere verbeurdverklaring uitgesproken van een auto en een bedrag van 105.822,81 euro, afkomstig uit de frauduleuze activiteiten.