Een ademhalingstest om thuis influenza A / B en Sars-CoV-2 op te sporen 

Het belgische bedrijf Antelope DX creëerde een toestel, zo groot als een smartphone, om thuis diagnostische tests uit te voeren en haalde zopas 9 miljoen euro op om meer onderzoek te doen. 

Belgische biotechnologische bedrijven (Celyad, Bone Therapeutics...)   haalden de laatste weken aanzienlijke fondsen op. De meest recente omhaling gebeurde in het kader van de covid-19 pandemie. Het bedrijf Antelope DX ontwikkelde een respiratoire test om met een enkele test influenza A en B virussen en het  Sars-CoV-2 virus op te sporen. “Deze test, uitgevoerd op basis van een neusuitstrijkje maakt het mogelijk om de risico's op mogelijke overdracht van het virus te beperken en eventueel aan zelfquarantaine te doen”, aldus het bedrijf.

Voor Hilde Windels, CEO van Antelope Dx en Michel Baijot, CEO van Whitefund, dat een aandeel in het bedrijf neemt, “maakt Antelope's innovatieve technologie het mogelijk om te voldoen aan een groeiende behoefte aan thuistests, een behoefte die tijdens de huidige covid-19-pandemie duidelijker dan ooit werd.” 

Tests voor soa’s 

Het jonge innovatieve bedrijf wil nog verder gaan. Het ontwikkelt een toestel ter grootte van een smartphone dat de klinische ontwikkeling van de eerste zelftest voor seksueel overdraagbare aandoeningen Chlamydia trachomatis en neisseria gonorroe mogelijk moet maken op basis van een urinemonster.

Om dit nieuwe onderzoek te realiseren haalde het bedrijf negen miljoen euro op. Op deze kapitaalronde werd 50/50 ingeschreven door een consortium van investeerders onder leiding van Whitefund en door bestaande aandeelhouders.  

Follow-up van chronische aandoeningen 

Andere huidige ontwikkelingen zijn gericht op het kwantitatief testen van eiwit-biomarkers met behulp van een bloedmonster via een pijnloze vingerprik. Dit kan belangrijk zijn bij acute infecties of het monitoren van chronische aandoeningen op basis van verschillende soorten stelen.

"Het unieke van Antelope's testen is het resultaat van de combinatie van drie factoren die traditioneel erg moeilijk te combineren zijn: hoge testprestaties gekoppeld aan maximaal gebruiksgemak en een gebruiksvriendelijke prijs. Het systeem is gebaseerd op een innovatieve 'lab-on-chip'-technologie en beoogt hoogwaardige tests uit te voeren op elk vloeibaar monster, zonder ingewikkelde stappen en zonder staalvoorbereiding ”, zo benadrukt het bedrijf in een perscommuniqué. 

> How it works

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.