Ontex lanceert luier die zorgverleners waarschuwt wanneer hij vol raakt

Luierfabrikant Ontex heeft onder het merk Orizon een slimme dienst voor continentiebeheer ontwikkeld voor woonzorgcentra en ziekenhuizen in Europa. Zorgverleners worden via een app gewaarschuwd wanneer de slimme incontinentiebescherming van een bewoner verzadiging nadert. Dit moet de tijd die in woonzorgcentra besteed wordt aan incontinentiezorg verminderen, zo meldt Ontex donderdagochtend.

Ziekenhuizen en woonzorgcentra worden volgens Ontex geconfronteerd met een enorme tijds- en budgetdruk om bewoners te verzorgen. "Incontinentie is een van de meest voorkomende aandoeningen in woonzorgcentra, en een van de belangrijkste componenten van de kosten voor verzorging in woonzorgcentra", klinkt het. Ongeveer 80 procent van de bewoners van verzorgingsinstellingen zou een of andere vo rm van incontinentie hebben, zo blijkt uit de bestelgegevens van Ontex bij woonzorgcentra.  

"Onze veldstudie heeft aangetoond dat verpleegkundigen in woonzorgcentra bijna de helft van hun tijd besteden aan taken die gerelateerd zijn aan incontinentie", zegt Annick De Poorter van Ontex. "Orizon zal de waardigheid van de bewoners verbeteren door de luiercontroles te verminderen, vooral 's nachts, en de tijd die wordt besteed aan continentiezorg te optimaliseren door de gevolgen van luierlekken te beperken."

De Orizon-oplossing bestaat uit een geprinte sensor, een zender die op de luier wordt geklemd en een mobiele en webapplicatie. Deze combinatie bepaalt nauwkeurig het verzadigingsniveau van de luier en waarschuwt zorgverleners wanneer het eventueel nodig is de luier te vervangen.

Ontex gaat proefprojecten met Orizon uitvoeren in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, met een commerciële lancering in heel Europa later dit jaar. Een eerste veldstudie vond al plaats in woonzorg- en revalidatiecentrum De Dennen in Malle. Daar resulteerde het systeem in een vermindering van 40 procent van urinelekken overdag en meer dan 50 procent 's nachts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.