AZ Alma zet preoperatief artificiële intelligentie in

AZ Alma zet Bingli en Amaron als primeur in België in met een preoperatieve vragenlijst. Patiënten worden nog vlotter en nog veiliger voorbereid voor een ingreep met behulp van artificiële intelligentie.

AZ Alma begint het nieuwe jaar straks met een innovatieve Belgische primeur: patiënten die op preoperatieve consultatie komen, ter voorbereiding van een heelkundige ingreep, kunnen voortaan de vragenlijst online invullen, thuis in alle rust. Bovendien is de module van de vragenlijst zodanig opgesteld dat de antwoorden heel gedetailleerd zijn en voor nuttige reminders kunnen zorgen.

“Hiermee worden patiënten nog beter en veiliger voorbereid voor een heelkundige ingreep”, klinkt het bij AZ Alma. Voor deze Belgische primeur gaat AZ Alma in zee met Bingli, dat de chatbot ontwikkelde, en met Amaron, dat de informatie uit de vragenlijst via diverse kanalen in het ziekenhuis gaat integreren: de nodige gegevens komen in de takenlijst van de verpleegkundige van het preoperatief consult terecht, maar ook bij de anesthesist en in het Elektronisch Patiëntendossier, zodat alle zorgverleners ze kunnen raadplegen.

AZ Alma heeft al enkele jaren een goed uitgebouwd preoperatief consult. Deze werking staat bij patiënten, huisartsen en eigen artsen hoog aangeschreven. Door de digitalisering en informatisering zal de infodoorstroming geoptimaliseerd worden. "Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de zorgkwaliteit", maakt het ziekenhuis zich sterk. Via de chatbot van Bingli kan de patiënt vooraf gerichte info verzamelen. Via de invulmodule wordt heel accuraat naar de naam van de medicatie gevraagd en wordt ook de dosering kant en klaar voorgesteld.

De vragen zijn meestal meerkeuzevragen en de vragenlijst kan in tien talen worden aangeboden (waaronder Frans, Engels, Duits, Arabisch,…). De module is zodanig opgesteld, dat steeds alle vragen moeten beantwoord worden, anders kan men niet verder werken. Door de artificiële intelligentie zijn er ook automatische controles voorzien, zodat foutjes die per toeval werden gemaakt, eruit gelicht kunnen worden.

Alarmen

En aan de module zijn ook alarmen gekoppeld: wanneer de patiënt meldt dat hij piercings heeft dan krijgt hij daags voor de ingreep een reminder die hem eraan herinnert dat hij deze op voorhand moet verwijderen. Ook mensen die bloedverdunners nemen, krijgen tijdig een verwittiging om daar preoperatief mee te stoppen. Op deze wijze worden vertragingen op de dag van de ingreep vermeden.

AZ Alma gaat nog een stap verder: de informatie die via de Bingli-module wordt verkregen, zal door de firma Amaron geïntegreerd worden in het Elektronisch Patiëntendossier van AZ Alma. Bepaalde kritische stappen in het proces zullen ook op de takenlijst van de verpleegkundige van het preoperatief consult terecht komen, zodat die de patiënt op de voet kan opvolgen. Als een patiënt bijvoorbeeld niet gereageerd heeft op de verwittiging om een paar dagen vόόr de ingreep te stoppen met bloedverdunners, zal hij door de verpleegkundige worden opgebeld.

Ook de anesthesisten krijgen de informatie, die onder meer de melding van allergieën omvat.

Het opvolgen en bewaken van het proces zal in AZ Alma aangestuurd worden door het Workflower platform van de firma Amaron. “Dit zal echt wel de kwaliteit van de informatie en dus de veiligheid van de ingreep verhogen”, zegt Evelien Heyde, hoofdverpleegkundige van het preoperatief consult van AZ Alma. “De patiënt kan in alle rust en kalmte de vragenlijst invullen. Bovendien wordt de informatie uit de preoperatieve lijst gekoppeld aan het digitaal patiëntendossier zodat die continu  opgevolgd kan worden.”

AZ Alma wil na een korte proefperiode deze Bingli-chatbot in combinatie met het Amaron Workflower platform operationeel maken in februari 2019. Dan krijgen de patiënten van het preoperatief consult een unieke code, waarmee ze toegang krijgen tot hun persoonlijke vragenlijst.

Patiënten die niet zo vlot overweg kunnen met de computer, worden indien gewenst geholpen bij het invullen door de verpleegkundige. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.