Hoe laat je ICT voor de arts werken en niet andersom? 

Op 19 oktober houdt Domus Medica opnieuw een ICT-dag.  Kernvraag: hoe laat je ICT voor de arts werken en niet andersom, om het met de woorden van dr. Tom Lambrechts te zeggen.

Kun je emd-pakketten objectief quoteren? Waar liggen nog verbeterpunten? Welke instrumenten kunnen de kwaliteit opkrikken?

Elfi Goesaert, ICT-verantwoordelijke DM: “Men redeneerde vooral in het begin te veel in de geest van: hoe maken we het papier digitaal in plaats van te kijken hoe iets het makkelijkst digitaal geïmplementeerd wordt. In sommige projecten wordt daar nog te weinig over nagedacht. Denk bijvoorbeeld aan het medicatieschema. Er komt nog een hele hoop gedoe bij kijken om moeilijke schema’s op een gemakkelijke manier in te geven. Voor de Sumehr verloopt in sommige pakketten een heleboel automatisch, in andere niet. Je moet er nog heel veel zelf aanvinken. Intelligentie dient nog meer te worden ingebouwd.”

Quotering niet voor morgen

“Een quotering per pakket zit er nog niet aan te komen in de digitale gezondheidsgids die we lanceren. Veel hangt namelijk af van de flow die je als arts wilt volgen bij de keuze van zo’n pakket. Die flow kan sterk verschillen.”

“Een aanwijzing kan wel zijn hoeveel muiskliks je bijvoorbeeld nodig hebt om een consultatie goed te registreren. Zelfs al is dat criterium niet absoluut. Er bestaan enkele vuistregels om de gebruiksvriendelijkheid te checken, maar hoe het pakket in zijn geheel werkt en of je dat aanstaat, moet je zelf als arts ervaren. Ook de functionaliteiten spelen bijvoorbeeld een rol. Ben je multidisciplinair of niet, werk je op huisbezoek of in consultatie, zit de support goed, is de kostprijs voor extra modules redelijk, hoe bouw je je consultatie op, werk je graag met een tijdslijn… dat zijn eerder persoonlijke zaken. Een waardeoordeel per pakket is dus niet zo eenvoudig net omdat de ervaring van elke arts afzonderlijk, verschilt. Toets alles bijgevolg grondig af aan je workflow.”

Een checklist gegevensbeheer en communicatie kan eveneens een hulp zijn. Neem nu een elektronische verwijsbrief: verloopt de aanmaak en verzending vlot? Herinnert het programma u eraan om bijvoorbeeld om de tien jaar een tetanusvaccinatie te geven? Zijn er alerts voor medicamenteuze allergie?

Je kunt ook een en ander testen door eHealthdiensten in het pakket te gebruiken. Maak bijvoorbeeld eens een Redipe-voorschrift, een verlenging hoofdstuk IV, registreer een informed consent…

De informaticapremie kan wellicht sturen om de kwaliteit van de pakketten op te drijven want nu ligt de klemtoon nog te veel op het feit dat het pakket gebruikt moet worden zondermeer. Al kun je zeker zoveel bereiken bij de erkenning van de pakketten”, weet Elfi Goesaert.

Praktisch:

ICT-dag Domus Medica, voor huisartsen, praktijkmedewerkers of andere eerstelijnsmedewerkers met weinig of veel ICT-ervaring - zaterdag 19 oktober van 9-17u, Bluepoint Antwerpen, Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem

Meer info: zie agenda.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.