Nut van tracing-apps "nooit bewezen"

Een goed contactonderzoek kan het aantal ziekenhuisopnames (voor COVID-19) met 27 tot 50 procent verminderen, verklaarde de medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, Wouter Arrazole de Oñate, in de Kamer. Volgens hem is het nut van mobiele apps zoals "coronalert" nooit aangetoond.

Hij wees erop dat er reeds voor corona aan contact-tracing gedaan werden, zoals in de strijd tegen tuberculose. Het systeem moet volgens hem zo snel mogelijk opgestart worden. Zo moest het clusteronderzoek al vanaf februari 2020 opgestart worden.

Wouter Arrazole de Oñate had vanaf 16 maart een visienota over tracing opgesteld. Daarna trad hij toe dat de task force 'Tracing' "en onze visienota werd op 10 april gepubliceerd. Maar jammer genoeg is daar snel van afgeweken".

Aanbevelingen niet toegepast

Hij stelde zich ook vragen bij de kwaliteit en de impact van de telefonische gesprekken, die gemiddeld 13 minuten duren. Volgens hem zou dergelijk gesprek 45 minuten tot 2 uur kunnen duren, waarna de operator nog een kwartier moet hebben om de gegevens te coderen. "De analyse van de gegevens is essentieel en bepaalde vragen moeten absoluut een antwoord kregen, zoals de manier en plaats van overdracht", maar die aanbevelingen werden niet toegepast.

Flessenhals

Zelfs indien de tracing nu beter functioneert dan bij de start, zou men vandaag niet meer in het crisisbeheer moeten zitten. De toestand zou moeten genormaliseerd zijn, maar in België moet men steeds door een flessenhals, die door enkele mensen wordt gecontroleerd, die op hun beurt niet gecontroleerd worden, hekelde hij. Zo is het Tropisch Instituut in Antwerpen nooit geraadpleegd, luidde het nog.

Hij stelde nog dat er in België een afkeer bestaat voor nationale plannen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.