Snelle alarmystemen: licht op groen

De ministerraad keurde op voorstel van binnenlandminister Jan Jambon en minister van Digitale Agenda en Telecommunicatie De Croo twee overheidsopdrachtenprocedures goed: de ontwikkeling van het Be-Alert systeem en van de technologie Alert-SMS.

Voor overheden is het van belang om de burgers snel en efficiënt te kunnen alarmeren. Het Crisiscentrum ontwikkelde daartoe met Be-Alert een geïntegreerd alarmproject. Daarnaast ontstond ook Alert-SMS. 

Be-Alert is een geïntegreerd platform om via diverse kanalen (SMS, spraakoproep, sociale media, sirenes...) de burgers te alarmeren bij een mogelijke noodsituatie. Be-Alert kan binnen een bepaalde geografische zone een alarm (SMS, spraakoproep, mail) versturen op vaste of mobiele telefoontoestellen. Een voorafgaande inschrijving via de databank Be-Alert is vereist. Het systeem biedt ook de mogelijkheid om specifieke groepen van personen, die vooraf geregistreerd werden in de databank, te waarschuwen, bijvoorbeeld hulpverleners, vrijwilligers en professionelen op het vlak van crisisbeheer.

Aanvulling

Doordat het Be-Alert systeem niet werkt voor wie niet in de databank zit en ook niet voor wie niet thuis is op het moment van de alarmering, werd een aanvullende technologie, Alert-SMS, bedacht. Dat systeem kan berichten versturen naar de actieve mobiele telefoontoestellen in een welbepaalde zone, zonder voorafgaande inschrijving, bv. naar wie slechts passeert in de zone van de noodsituatie voordoet. Dankzij deze technologie is het ook mogelijk om een schatting te maken van het aantal burgers dat in die welbepaalde zone aanwezig is en betrokken is bij het (risico op) gevaar. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.