Datalek gevonden in een van de mogelijke corona-apps in Nederland

In Nederland is bij één van de mogelijke corona-apps, COVID-19 Alert, een datalek gevonden. Tijdens het beschikbaar stellen van de zogeheten broncode is een bestand mee gekopieerd met zo'n honderd tot tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden. Dat bevestigt Sander de Vries, een van de initiators.

De gegevens zijn afkomstig uit een ander project en zijn volgens hem door de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten. "Een menselijke fout. Dat is niet goed, maar we hadden een half uur de tijd om de code online te zetten. Iedereen probeert iets goed te doen, dat dit dan gebeurt is heel sneu. We hebben in elk geval geen enkel commercieel doel."

Inmiddels zijn de gegevens verwijderd en de makers roepen mensen op die de informatie eraf hebben gehaald. De personen van wie de gegevens zijn uitgelekt, worden op de hoogte gebracht. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie worden geïnformeerd.

Dit weekend is er een zogenoemde online "appathon", waarbij de ontwikkelaars van zeven mogelijke corona-apps hun product presenteren. De app moet helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In België vroegen honderd Belgische academici in een open brief aan de federale regering om dringend een publiek debat te voeren rond de corona-app. In landen als China, Israël, Zuid-Korea of Singapore werd deze technologie gebruikt in de strijd tegen het virus. "Staar je niet blind op technologie. Een app zal maar zo doeltreffend zijn als de menselijke gebruiker", aldus de academici.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.