De Block lanceert preventiecampagne rond burn-out

Wat kun je zelf doen voor je fysieke, mentale of sociale welzijn? Hoe herken je stress en burn-out? Hoe kom je er zelf weer bovenop? Wat met je werk? Bij wie kan je terecht? Antwoorden op die vragen zijn terug te vinden op de website stressburnout.belgie.be die maandag gelanceerd wordt in het kader van de campagne ter preventie, detectie en herstel van burn-out, die minister van Sociale Zaken Maggie De Block heeft voorgesteld.

"Het is moeilijk om correcte informatie te vinden over stress of burn-out. Vaak is het al laat als men er bewust van wordt en er iets aan begint te doen. Daarom lanceer ik deze campagne ter preventie van burn-out. Zo kunnen de burgers, hun omgeving, werkgevers en zorgverleners terecht op de website", zegt de minister.

In België worden 130.000 werknemers en 5.600 zelfstandigen meer dan een jaar geconfronteerd met mentale aandoeningen. Voor burn-out bestaat geen officiële diagnose en er bestaan verschillende definities. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen burn-out en andere lichamelijke of mentale aandoeningen zoals depressie of angststoornissen.

Verschillende factoren kunnen aanleiding zijn tot een burn-out: emotionele uitputting en gebeurtenissen op het werk. Burn-out komt zowel voor bij werknemers, ambtenaren, zelfstandigen als vrije beroepers. Iedereen kan ermee in aanraking komen en vaak ontbreekt de kennis om ermee om te gaan.

Daarom richt de website zich naar verschillende doelgroepen. Zowel burgers en hun omgeving, zorgverleners als werkgevers worden aangesproken. "Het doel van de campagne is hen te informeren en de nodige tools aan te reiken voor de preventie en detectie van burn-out zodat ze mensen kunnen oriënteren naar de juiste instanties voor ondersteuning", licht Maggie De Block toe.

De website wil het antwoord bieden op heel wat vragen, zoals: wat kun je zelf doen om je lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn te verbeteren? Hoe herken je of een collega burn-outsymptomen vertoont en hoe kan je hem/haar ondersteunen? Bij welke instanties kan je terecht voor ondersteuning? Wat kan je als werkgever doen om burn-out te voorkomen of werknemers na burn-out opnieuw te integreren op de werkvloer? Welke financiële tussenkomsten kan je krijgen van je ziekenfonds? 

Voorts kan je ook videogetuigenissen van zowel psychiaters, leidinggevenden als werknemers terugvinden.

De website past in een bredere reeks maatregelen. Midden januari 2019 kregen 12 pilootprojecten financiële steun in het kader van een geïntegreerd preventiebeleid tegen burn-out. Ook startte onlangs een driejarig project van Fedris op binnen de ziekenhuizen en de banksector om een begeleidingstraject op maat uit te werken voor mensen die een hoog risico lopen om een burn-out te ontwikkelen of die al de eerste signalen vertonen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.