"AI kan IC-verpleegkundigen het plezier in hun werk teruggeven"

Dr. Diederik Gommers, hoofd van de Intensive Care van het Erasmus MC en voorzitter van de voorzitter van de NVIC Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, denkt dat artificiële intelligentie (AI) een belangrijke rol kan spelen in het op peil houden van de IC-capaciteit in Nederland. “Zo kunnen we enorm veel extra kennis naar het IC-bed brengen”, aldus de arts op skipr.nl.

De NVIC startte eind 2020 samen met techbedrijf Pacmed het consortium ICU data, dat met geld van de zorgverzekeraars een algoritme uitrolde waarmee betrouwbaar te voorspellen is wanneer een patiënt van de IC terug kan naar de verpleegafdeling. Omdat de samenwerking tot stand kwam tijdens de pandemie, leverde het delen en analyseren van data snel veel belangrijke inzichten opleverde.

Het algoritme bracht de inzet van artificiële intelligentie op de IC naar een nieuw niveau. “We verzamelen op de IC meer gegevens over onze patiënten dan waar ook in het ziekenhuis. Het beheer en de beschikbaarstelling daarvan voor onderzoek ligt sinds alweer heel wat jaren bij stichting NICE. Dat was er allemaal al. Maar tijdens de pandemie misten we overzicht over de patiënten die op dat moment op de IC’s lagen. We wilden hun data versneld uit de elektronische patiëntendossiers kunnen halen voor een algoritme waarmee we versneld konden leren over covid en de optimale behandeling daartegen”, zo zegt dr. Gommers

“Door naar de data te kijken van de talrijke covid-patiënten, kwamen we er tijdens de opschaling achter dat we meer antistolling moesten geven aan patiënten die op de IC terecht waren gekomen. Dat heeft gedurende de pandemie niet alleen de IC’s ontlast, maar ook heel veel levensbedreigende ziekte voorkomen.”

Zo bracht het snelle verzamelen en analyseren van data extra kennis naar het bed die van doorslaggevende waarde was. “En dat gaat ons echt verder helpen om het zorgproces te optimaliseren. Als we met behulp van AI-modellen al die beschikbare kennis overzichtelijk aan het bed kunnen brengen, verschaft dat aan artsen en IC-verpleegkundigen een veel grotere span-of-control”, zo zegt de dokter op skipr.nl.

IC-verpleegkundigen op de rand van een burn-out
Uit de recente studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat vele verpleegkundigen op intensieve zorg op de rand van een burn-out staan en overwegen hun huidige job of zelfs het beroep te verlaten. “Een goede werkomgeving blijkt essentieel om deze hooggespecialiseerde en moeilijk te vervangen zorgprofessionals in onze ziekenhuizen te houden. Met het Zorgpersoneelsfonds werd een historische eerste stap gezet om hun situatie (en die van verpleegkundigen in het algemeen) te verbeteren, maar het is nu tijd om een versnelling hoger te schakelen. Een algemeen plan dat inzet op het aantrekken en behouden van verpleegkundigen is nodig. Dit plan moet onder meer voorzien in een betere erkenning, een passende verloning, een opwaardering van de opleiding, en personeelsbezetting overeenkomstig de internationale normen”, aldus het KCE.

“De (noodzakelijke) experimenten tijdens de covid-pandemie om niet-intensieve zorg  verpleegkundigen in te schakelen op deze afdelingen leerde ons dat intensieve zorg verpleegkundigen moeilijk te vervangen zijn. Toch wordt de deskundigheid van intensieve zorg verpleegkundigen niet altijd optimaal benut. Ze voeren ook vaak taken uit waarvoor geen specifieke verpleegkundige deskundigheid vereist is - en zeker geen deskundigheid intensieve verzorging. Zo gaf 99.6% van de respondenten aan administratieve taken te verrichten, 89.4% bestelde geneesmiddelen en vulde de voorraad aan, en 80.9% maakte kamers en apparatuur schoon... Deze bevinding werd reeds gedaan in de vorige KCE-studie. De oplossing hier is het inschakelen van ondersteunend personeel (zorgkundigen, logistiek personeel) om de teams te versterken en zo de beschikbare deskundigheid te optimaliseren- maar niet om de verpleegkundigen te vervangen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Francis Stammen

    22 juni 2022

    eerst zien en dan geloven?