Covid-19: tool om besmettingsrisico in te schatten  

Professor Harry Rutter, University of Bath, en collega’s publiceerden in BMJ Open een interactief model dat toont hoe verschillende variabelen de mate van virusoverdracht van SARS-CoV-2 tussen een besmet en niet-besmet persoon beïnvloeden in alledaagse situaties.

De tool https://sandpit.bmj.com/graphics/2021/transEmbed/index.html is gebaseerd op schattingen van 26 internationale deskundigen en is bedoeld om de risico's van het oplopen van covid-19 in verschillende scenario's te helpen illustreren.

In het interactieve model staat de besmette persoon tegenover de niet-besmette persoon. Tussen beiden staan de belangrijkste besmettingsroutes afgebeeld. Men kan verschillende parameters aanklikken: de activiteit, de ruimte, het al dan niet dragen van een mondmasker, ventilatie of niet, enz. om in te schatten hoe groot het risico op besmetting is.

“Nu covid-19 zich van pandemie tot endemie ontwikkelt worden individuen en instellingen in toenemende mate geconfronteerd met moeilijke persoonlijke en beleidskeuzes, zoals hoe een werkplek of een openbare ruimte zo veilig mogelijk te maken en toch open en functioneel te blijven, of hoe jezelf en anderen te beschermen”, aldus de auteurs. “Dergelijke beslissingen worden noodzakelijkerwijs nog steeds in grote onzekerheid genomen. Duidelijke communicatie is nodig om besluitvormers door deze onzekerheid te helpen navigeren. Om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen heeft iedereen - van het publiek tot beleidsmakers - toegang nodig tot gemakkelijk te begrijpen, relevante beschrijvingen van het beste bewijsmateriaal dat beschikbaar is.” 

Het visualisatie-instrument helpt om de inherente onzekerheden in de gegevens duidelijk te maken, terwijl het ook een middel is om de relatieve invloed van verschillende beschermingsmaatregelen in te schatten, zo besluiten de onderzoekers.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.