Het Center for Digital Ethics van de Technische Universiteit Delft is een belangrijke speler geworden bij de implementatie van ethische en verantwoorde artificiële intelligentie op het gebied van wereldwijde gezondheidszorg.
Begin maart heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het Center for Digital Ethics van de Technische Universiteit Delft in Nederland officieel aangewezen als samenwerkingscentrum voor het beheer van artificiële intelligentie (AI) in de gezondheidszorg. Deze benoeming markeert een strategische stap voorwaarts in de internationale inspanningen om een kader te bieden voor het toenemende gebruik van AI in gezondheidszorgsystemen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat ethische principes worden gerespecteerd, processen transparant zijn en wetenschappelijke fundamenten robuust zijn.
De WHO benadrukt hiermee de langdurige wetenschappelijke bijdrage van het Delftse centrum, dat bekend staat om zijn expertise in het integreren van ethische waarden in het ontwerp van digitale technologieën. Naast fundamenteel onderzoek heeft dit instituut laten zien dat het operationeel in staat is om belangrijke normatieve principes te vertalen naar concrete kaders die op internationale schaal kunnen worden toegepast. Dit partnerschap is niet nieuw: in de afgelopen jaren hebben de twee organen samengewerkt bij het organiseren van internationale raadplegingen en trainingsworkshops en bij het opstellen van richtlijnen voor het gebruik van AI in de gezondheidszorg.
In een tijd waarin AI-gebaseerde technologieën opkomen als potentiële hefbomen voor het transformeren van de gezondheidszorg, benadrukt de WHO de noodzaak om de inzet ervan te structureren rond een gedeelde ethische basis. Volgens dr. Alain Labrique, directeur van de afdeling Digitale gezondheid en innovatie van de WHO, “zal artificiële intelligentie de gezondheidszorg ingrijpend veranderen. Maar om deze voordelen op een rechtvaardige basis toegankelijk te maken, is het noodzakelijk om te vertrouwen op solide wetenschappelijke partnerschappen die in staat zijn om overheden te ondersteunen bij een verantwoorde invoering."
Het samenwerkingscentrum zal tot taak hebben de productie van feitenmateriaal over het gebruik van AI in de gezondheidszorg te ondersteunen, de WHO te adviseren over de ontwikkeling van internationale normen en trainingen te verzorgen voor professionals en besluitvormers in verschillende regio's van de wereld. Het zal ook fungeren als een educatief en pleitbezorgingsplatform om onderzoek te promoten dat wordt gedreven door het algemeen belang.
Voor professor Jeroen van den Hoven, wetenschappelijk directeur van het Delft Center for Digital Ethics, is deze erkenning het hoogtepunt van twee decennia toewijding: “We hebben ons werk gewijd aan het implementeren van verantwoorde innovatie. Bijdragen aan de wereldwijde sturing van AI in de gezondheidszorg is volledig in lijn met onze roeping."
Het bijbehorende “Responsible and Ethical AI for Healthcare Lab”, het resultaat van een samenwerking tussen Delft en andere Europese instellingen, zal waardevolle methodologische ondersteuning bieden voor de implementatie van WHO-aanbevelingen op dit gebied, met name in klinische omgevingen.