De allereerste Tovertafel, een zorgtool die ouderen met dementie met elkaar en met hun omgeving verbindt en beweging stimuleert, ontstond tijdens het promotieonderzoek van Hester Le Riche aan de TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen) en de VU Amsterdam, afdeling Klinische Neuropsychologie.
Hester Le Riche begon in 2009 met een promotieonderzoek aan de TU Delft dat moest leiden tot een product dat ouderen met dementie in beweging kon krijgen. Toen ze dat product, de Tovertafel, had ontwikkeld, was de impact op gebruikers zo groot dat ze de afronding van haar proefschrift even uitstelde. Ze richtte Active Cues op, bracht de Tovertafel op de markt en bouwde haar onderneming zonder financiering uit tot 44 medewerkers. Het bedrijf werkt nauw samen met universiteiten over de hele wereld om de Tovertafel verder te ontwikkelen.
De Tovertafel Original doorbreekt apathie op een vernieuwende en effectieve manier door mensen met dementie en iedereen om hen heen uit te nodigen om samen te spelen met mooie, interactieve lichtprojecties. De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven de eettafel bijvoorbeeld. In het kastje zitten onder andere een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, een luidspreker en een processor waarmee de interactieve spellen op tafel worden geprojecteerd. Het apparaat neemt geen ruimte in beslag en laat de vertrouwde leefomgeving intact.
Inmiddels zijn er al zowat 2.500 Tovertafels in acht landen, van Scandinavië en Engeland tot in Frankrijk, Nederland en België, onder meer in Mol en Beringen.
Vorige maand deed de ‘tafel’ haar intrede in woonzorgcentrum Riethove in Oudenhove. De aankoop van de Tovertafel werd gefinancierd door de vriendenkring van Riethove. Het gaat om een investering van zo’n 7.000 euro. “De Tovertafel is heel goed voor het doorbreken van apathie en lusteloosheid”, zegt schepen Romina Vanhooren in Het Laatste Nieuws